В Община Калояново стартира изпълнението на проект по ОП Околна

...
В Община Калояново стартира изпълнението на проект по ОП Околна
Коментари Харесай

Монтират 400 компостери в няколко пловдивски села

В Община Калояново започва осъществяването на план по Оперативна програма " Околна среда ", заяви кметът на общината Виктория Михайлова.

Проектът е " Изпълнение на демонстрационен план за домашно компостиране ". По него ще бъдат доставени 400 броя домашни компостери с размер 1000 литра и 400 броя дробилки за клони.

Закупеното съоръжение ще бъде раздадено за прилагане на 400 семейства, декларирали през 2019 година интерес за присъединяване в плана. Компостерите и дробилките ще бъдат доставени безплатно на семейства в селата Калояново, Житница, Дълго поле и Ръжево Конаре.

Продължителността на осъществяването на плана е 18 месеца, цената е 390 668 лева и е безплатно финансиране от Европейски Съюз. Освен доставката на съдовете и дробилките, в общия бюджет са включени разноски за осъществяване на акция за разпространение на резултатите, ограничения за осведоменост и гласност и ръководство на плана.

Основната цел на плана е попречване на образуването на биоразградими боклуци при източника и понижаване на количеството депонирани биоразградими боклуци. С реализирането на плана ще се основат условия за повишение на публичното схващане за съблюдаване на йерархията за ръководството на отпадъците и персонално ангажиране на жителите в процеса на домашно компостиране. Освен това, употребявайки готовия компост, вместо изкуствени торове за личните им градини, жителите на община Калояново ще могат да създават лична екологична продукция, от което ще има изгода освен за здравето на хората, а и за по-чиста околна среда, разяснява още кметът Виктория Михайлова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР