В нов документ на Съвета по външни работи, озаглавен Дали

...
В нов документ на Съвета по външни работи, озаглавен Дали
Коментари Харесай

Новият план на Путин за Балканите: Руска буря в три стъпки

В нов документ на Съвета по външни работи, озаглавен " Дали Западните Балкани са изправени пред съветска стихия? ", от Брюксел споделят мнение, че новият проект на Русия за района, ориентиран против Европейския съюз и НАТО, се базира на три типичен тактики, предава македонската редакция на радио " Свободна Европа “, представена от " Канал 3 ".

За разпространяването на своето въздействие в страните от Западните Балкани Москва включва в своя проект напъните за изцяло използване на три типичен тактики – " разделяй и владей “, привличане на елитите и потребление на нереалистични упования.

Това е заключението на глава " Московски тактики " от последния отчет на Съвета за външни работи, в който се предизвестява, че Москва и тази година ще продължи своята агитация за преустановяване на връзките на Запада с Балканите, макар засиленото отваряне както на НАТО, по този начин и на Европейски Съюз към страните, искащи участие в двете западни организации. 

Стратегия 1: " Разделяй и владей “

В помощ на първата тактика на Русия – „ разделяй и владей “ - е фактът, че историческите, етнически и стопански съперничества на Балканите са съществували постоянно - от разделянето на Босна на три елементи, през изострените връзки сред Косово и Сърбия, до „ спорадичните протести " на част от етническото албанско население в Македония.

Според изказвания на чиновници в Министерството на външните работи в Москва, на чиито изказвания се приканва създателят на отчета, „ в сходна обстановка, в която има доста благоприятни условия за конфликт сред страните, руснаците не би трябвало доста да се тормози да работят ".

" Москва постоянно флиртува с всички на Балканите. Например, на сърбите за Македония споделя, че е малко повече от клиент на Европейски Съюз и Съединени американски щати, а в това време на македонците им приказва, че Македония е под опасност от американските проекти за Велика Албания. Независимо от това дали някой има вяра в това на локално равнище, такива хрумвания се събират и се употребяват от локални националисти като някогашния популистки водач Никола Груевски ", се споделя в отчета от Брюксел.

Украинският посланик Олександар Левченко, който е приет като добър ценител на съветските дейности на Балканите, още предходната година в изявление за Радио Свободна Европа предизвести за желанията на Путин на Балканите.

" Дестабилизирането на този район е измежду ползите на Путин, с цел да може по-късно той да се показа като миротворец. Той идва, разпалва война, а по-късно се демонстрира като фактор, като декларира, че е подготвен да договаря със Запада, с Америка, с цел да реши обстановката ", разяснява Левченко.

Стратегия 2: Спечелване на елитите

Втората тактика на Москва е да завоюва елитите в страните от района, изключително политическите. Според изказванията в отчета, Кремъл към този момент показва благополучие от поддръжката, която оказва " единствено на заинтригуваните елити, които се борят против интернационалния напън, като ВМРО-ДПМНЕ в Македония или сепаратистите на Милорад Додик в размирната Република Сръбска ”.

ВМРО-ДПМНЕ към този момент не е на власт в Македония, само че по тази причина пък, както се споделя в отчета, съветската поддръжка и поддръжка за Милорад Додик е потвърдена, и то освен посредством досегашните шест персонални срещи с Владимир Путин.

Авторът на отчета чака Москва да продължи да подкопава водачите и придвижванията, които са проевропейски насочени, а това – както се твърди в разбора, може да насърчи съветските компании да се реалокират непосредствено в района, който влиза в ползите им, " или доста по-вероятно е да продължат да работят от там, където са в този момент, и да търсят локална поддръжка.

" Трябва да внимавате с съветския капиталов капитал, който влиза в страните. За страдание този капитал постоянно се употребява за разследващи цели ", предизвестява Левченко.

Стратегия 3: Използване на нереалистични упования

Третата тактика на Русия – Използване на нереалистичните упования - се основава на вярата на Москва в догатката, че през идващите няколко години на Балканите ще се отворят огромни благоприятни условия за популистки партии, а с това и на съветски " дяволи и пакости ", е заключението, което се съдържа в отчета. 

Това е тактика, която употребява освен постоянно наивните упоритости на балканските страни за участие в Европейски Съюз, а също по този начин и до неотдавна непретенциозните сигнали от Брюксел за това какъв брой доста желае да одобри страните от Балканите в своето ято.

" Извънредна обстановка като тази, която се основава с опитите на Словения да отсрочва черногорското и сръбското участие в Европейски Съюз, са плодородна почва за Русия. Благоприятна обстановка за Кремъл ще бъде и тази, в която страните-кандидати за участие в Съюза не стартират договаряния за присъединение, макар непрекъснатия стопански прогрес.

Тогава Москва ще употребява всичко това като доказателство за изказванията си за периферността на Европа и за слабия интерес на Европейски Съюз към района ", предизвестява създателят на отчета.

Партньори в районни пукнатини

Според разбора в отчета на Съвет за външни работи, чака се Москва да продължи своята пропагандна акция за охладняване на връзките сред Запада и Балканите, възползвайки се политически и стопански от пукнатините в района.

Русия евентуално ще разшири напъните си да се свърже с публични институционални, обществени и политически съдружници и да сътвори, както се споделя в отчета „ отхвърлени хибридни играчи ".

Председателят на комисията за европейска интеграция на сръбския парламент Ненад Чанак, в изявление за Радио „ Свободна Европа “ съобщи, че районът е изправен пред все по-агресивна съветска агитация, и че цялата външна политика на Москва е фокусирана върху поемането на ролята на договарящ за бъдещето във връзка с Европейски Съюз.

" Миналата година Русия отдели 1 800 000 000 евро (един милиард и 800 милиона) за агитация в Европа и изключително на Балканите. С други думи, стигна до обстановка, в която съветската пропагандна машина основава рамка за деяние на съветските служби в тези пространства ", сигнализира Чанак.

" В Черна гора, да вземем за пример, Москва се надява, че ще се възползва от съюза сред локалните православни славянофили, паравоенната " Балканска армия “ и съветския рокерски клуб " Нощни вълци ", се споделя в отчета.

На Балканите се популяризират и съветски медийни интервенции, предизвестява създателят на отчета, и прибавя, че " организацията " Спутник ” има непропорционално въздействие в района, и че Москва се е пробвала да финансира и журналистически редакции с политически възгледи, близки до дневния ред на Владимир Путин ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР