В нощта срещу неделя (12.05.) фермерът от кипърски произход Димитракис

...
В нощта срещу неделя (12.05.) фермерът от кипърски произход Димитракис
Коментари Харесай

Да поговорим за убийството в Болярино

В нощта против неделя (12.05.) фермерът от кипърски генезис Димитракис Пирилис прегазва и убива ром в село Болярино. Контекстът в тази ситуация е изключително значим. От една страна, преди дни Народното събрание одобри на първо четене противоречиви промени в института за неизбежната защита, които го уголемяват случайно и рисково. Редица адвокати към този момент дефинираха измененията като противоконституционни. Освен това измененията противоречат и на Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида, както и на практиката на Европейския съд по правата на индивида. От друга страна, настройките против ромите и изключително против така наречен " ромска престъпност "  в обществото се усилват под умелите диригентски палки на етническите бизнесмени. Става дума за политици и партии, които претендират, че пазят ползите на даден/и етнос/и, само че се заиграват с етническата карта, употребявайки я за политическа готовност. Както Движение за права и свободи, по този начин и обединения като " Атака ", НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация и други упражняват такава активност.

Както в множеството сходни случаи, по този начин и в този в село Болярино обществото получава информация от медиите, разпалва се, подвига " температура "  и бърза да влезе в ролята на прокурор. Желае да издава присъди и да се саморазправя. 

Това неизбежна защита ли е?

На 11 май Петър Гаджанов, който има 14 присъди, влязъл заедно с двама свои съучастници в стопанството на господин Пирилис с намерението да крадат люцерна или животни. Тримата били въоръжени с коси и други принадлежности. Кипърецът ги забелязал, качил се на пикапа си и ги подгонил. Крадците се разбягали в разнообразни направления. Пирилис застигнал Петър Гаджанов и го блъснал. Другите двама успели да се укрият. Те настояват, че фермерът обикалял с пикапа със светнати фарове, с цел да открие и тях, само че не съумял. После се върнал до прегазения и почнал да разказва кръгове към него. Тепърва ще се открива дали Димитракис Пирилис е блъснал наново Петър Гаджанов. Убитият е бил наказан на 7 години затвор - за кражба на коне и крави от същия фермер.

Първо трябва да се означи, че животът на фермера не е бил заплашен. Той не е бил атакуван. Няма аргументи да приказваме за неизбежна защита, даже съгласно новия противоречив " критерий ". Трябва обаче да изчакаме решението на съда. Гневът и фрустрацията на господин Спирилис са разбираеми - през годините фермата му е била подлагана неведнъж на нападения от крадците. Но дейностите, с които той е предизвикал съзнателно гибел, са непропорционални на осъщественото от тях. Накратко: Спирилис е застрашен от 10 до 20 години затвор за действието си. 

Всъщност, казусът от Болярино, сходно на доста други, е плодороден за етническите бизнесмени. Ромите в селото към този момент заплашиха Спирилис с възмездие ( " пуснат ли го, фермата му гори " ); българите-съселяни на фермера пък се солидаризираха с него. Може би в най-скоро време  " патриоти " ще тръгнат с мегафоните и багерите към селото… Ще се засилват и етнически партии, които действат като корпорации, само че претендират, че се грижат за малцинствата. Порочният кръг ще пребъде.

Кметът на село Белозем Иван Тачев, където е живял Петър Гаджанов, споделя, че надалеч не всички роми в селото са престъпно проявени. Една " избрана групичка "  е правила закононарушенията. Самият Димитракис Спирилис от години живее на фамилни начала с ромка и се грижи за децата ѝ. Конфликтът не е етнически, а битов. Решението не е в групови санкции.

А закононарушенията на  " белите якички "?

Кражбите и грабежите не могат да бъдат оправдавани. Но за какво обществото се възмущава от така наречен " ромска престъпност ", а стоически понася издевателствата на " белите якички "? Трябваше да стигнем до " Апартаментгейт "  и " къщите за посетители ", с цел да има някаква реакция. В продължение на години същото общество реагира неенергично на сигналите за корупция. Да напомням ли търговията с български паспорти и катастрофата от предходната година край Своге? Да питам ли кои са същинските виновници за нея? Причината българите да са все по-нетърпими към така наречен " ромската престъпност "  не е в нейното митологизирано повишаване, а в увеличението на тежестта на етническите бизнесмени в политическия развой.

Да, българската правосъдна система има доста недъзи, само че в случай че всеки пожелае да изземе от страната нейната функционалност да раздава правдивост, ще се стигне до безпорядък. Истината би трябвало да се откри от съда. В противоположен случай се завръщаме към архаични институти като частното възмездие. Захвърляме епохи еволюция в името на прочувствени реакции.

България няма да се оправи с престъпността,  " въоръжавайки " населението или разширявайки института на неизбежната защита. Нужно е друго: дейно правосъдие. А що се отнася съответно до така наречен " ромска престъпност ", тук е належащо следното: да се понижи, а още по-добре и да се постави край на купуването и продаването на ромски гласове, което се прави всеобщо в подмяна на политически подкрепи за ромските барони; би трябвало да се работи още по-интензивно в сферата на образоването на ромите, както и за интегрирането им в пазара на труда.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР