В непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) включването на наказание за

...
В непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) включването на наказание за
Коментари Харесай

Приднестровието притеснено от закон срещу сепаратизма в Молдова

В непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) включването на наказване за фракционизъм в законодателството на Молдова беше оценено като " акт на експанзия ".

" Разглеждаме приемането от Народното събрание на Молдова на законопроект, който основава съображение за политически стимулирано наказателно гонене на съвсем всеки гражданин на ПМР, като акт на експанзия, ориентиран към подкопаване на преговорния развой и тенденциозен увод към всеобщи нарушавания на правата на индивида ", се споделя в известие, оповестено на уеб страницата на Министерството на външните работи на Приднестровието.

По-рано в четвъртък молдовският парламент одобри на второ четене ремонти в Наказателния кодекс , които плануват наказване за " фракционизъм ", " скрит план против Молдова " и други сходни закононарушения.

Съгласно признатите промени Наказателният кодекс е допълнен с понятия като " фракционизъм ", " антиконституционен индивид " , " противозаконна осведомителна конструкция ", " сериозна опасност за сигурността на Република Молдова ", " неразрешено събиране на информация ". ".

Подобни дейности се санкционират с отнемане от независимост за интервал от 2 до 5 години, при положение на юридическо лице - санкция от 150 до 250 хиляди леи. За длъжностните лица наказването е по-строго - отнемане от независимост за период от 7 до 12 години, с отнемане от право да заема избрани длъжности или да прави избрана активност за период от 7 до 15 години.

" Сепаратистки дейности " значи " дейности, осъществени за обособяване на част от територията на Молдова в нарушаване на наредбите на националното законодателство или интернационалните контракти, по които Молдова е страна, както и разпространяването на обекти, производството и /или разпространяване под каквато и да е форма и посредством всевъзможни средства на материали и информация, подбуждащи към сходни дейности. " Заговор против Молдова " значи " определяне и поддържане на контакт с непозната страна, непозната организация или техни представители за осъществяване на закононарушение ".
 Молдова се опасява от съветска атака в Приднестровието
Молдова се опасява от съветска атака в Приднестровието

Въпросът не бил дали, а по кое време

Администрацията на Приднестровието по-рано изрично се опълчи на приемането на сходни ремонти. Нейният политически представител на договарянията с Кишинев Виталий Игнатиев сподели, че цялото управление на Приднестровието попада под новите ремонти в законодателството, които ще създадат невероятно продължаването на договарянията за приднестровското споразумяване.

В днешното си изказване външното министерство на Приднестровието приказва за " опасността от разрушение на цялата преговорна конструкция и заплахата от ескалация на напрежението ". Отбелязва се, че " Молдова оказва напън върху приднестровците от десетилетия, употребявайки методите на политизирано наказателно гонене, което е един от неотложните проблеми в сегашния дневен ред на интернационалния преговорен развой ".

Както се споделя в Тираспол, " договарящият от Молдова два пъти отхвърли приднестровските начинания за допустимо най-скоро осъществяване на среща на политически представители, отдадена, наред с други неща, на разискването на този проблем ".

" Молдовската страна се съгласи да насрочи среща едвам на 17 февруари, в очакване на окончателното приемане на репресивните членове. Подобно отбягване и боязън от разискване на настоящи тематики обезценява полезността на контактите с офиса на политическия представител на Молдова ", се споделя в документа споделя.

В изказването си Тираспол предизвестява Кишинев " за отговорност за всевъзможни дейности, които заплашват правата и свободите " на жителите на Приднестровието. " Цялата отговорност за ескалацията на напрежението е напълно на молдовската страна ", се споделя в изказването.
 Молдова няма да разреши провокации в Приднестровието
Молдова няма да разреши провокации в Приднестровието

По време на визитата на молдовския президент в Украйна

Припомняме, че през декември Молдова разгласи, че се опасява от съветска атака в Приднестровието.

Шефът на разузнаването на Молдова тогава предизвести за " доста висок " риск от нова съветска атака към източната част на страната му през идната година и сподели, че Москва към момента има за цел да обезпечи сухопътен кулоар през Украйна до отделилия се молдовски район на Приднестровието.

В началото на месец май предходната година ситуацията в Молдова се обостри след серия от гърмежи и саботажи в Приднестровието, само че по-късно обстановката се успокои. В последно време комплицираните връзки сред съветския държавен монополист " Газпром " и Кишинев се обтегнаха в допълнение, откакто съветската компания предизвести, че Украйна задържа газ от преноса, предопределен за Молдова, само че Кишинев призна, че това става с негово единодушие и по този метод дребната някогашна руска република, която не разполага със лично газохранилище натрупа запаси от газ в прилежаща Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР