В неделя вечерта двамата заядливи популисти на върха на италианското

...
В неделя вечерта двамата заядливи популисти на върха на италианското
Коментари Харесай

Как Италия провали атаката си срещу банките?

В неделя вечерта двамата заядливи популисти на върха на италианското държавно управление се срещнаха в тосканска тратория за вечеря, дружно със фамилиите си, написа „ Politico “. Над чаши Кианти и специфична флорентийска пържола, министър председателят Джорджия Мелони и нейният сладкодумен заместител Матео Салвини демонстрираха единение , с цел да покажат, че честите им разногласия не са съществени и че държавното управление върви умерено към лятната почивка. На идващия ден обаче всичко се взриви.

На конференция късно вечерта в понеделник Салвини шокира интернационалните пазари и личните си сътрудници, като разгласи 40-процентов налог върху облагите на банките , които внезапно се покачиха на фона на скок на лихвите. В идващите часове вложителите се отхвърлиха, банкерите викаха в символ на митинг, когато цените на акциите им паднаха, а анализаторите предизвестиха, че косвеното влияние върху несигурната стопанска система на Италия може да бъде съществено. Ден по-късно държавното управление на Мелони беше насила да предприеме унизително слизане, до момента в който се опитваше да увери пазарите, че банките няма да бъдат осакатени от мярката.

Фиаското в този момент рискува още веднъж да разцепи обединението . Това към този момент провокира ходове от чиновници в администрацията да пренапишат проекта, преди даже да е влезнал в действие.

Икономически наблюдаващи са на мнение, че известието без предизвестие към банките е било грандиозно погрешно . Франческо Джаваци, професор в университета Бокони и стопански консултант на предшественика на Мелони Марио Драги, счита, че всеки, който е взел участие в измислянето на проекта, би се провалил на изпитите си по стопанска система.

Бившият министър председател Матео Ренци съобщи пред „ Politico “, че данъкът е „ автогол “ , който ще угоди на популистите, само че ще отчужди финансовата общественост на Италия и интернационалните пазари. Той беше безапелационен:

„ С този ход Мелони ще завоюва малко в италианските социологически изследвания, само че ще загуби доста в интернационалното доверие. “

„ Ракетни пускове “

Тогава за какво министър председателят и нейният заместител взеха решение да подхващат толкоз трагичен набег върху облагите на банкерите?

Със сигурност е правилно, че заемодателите са печелили вследствие на високите лихвени проценти , избрани от Европейската централна банка. Тези високи ставки са навредили на потребителите , които държавното управление на Мелони е дало обещание да подкрепи.

Правителството твърди, че работи, с цел да поправи една неправда . Но политически Мелони също се пробва да ограничи евентуални разцепления от десния фланг на своята коалиция . Съюзниците на Салвини и някои в личната партия на Мелони Братята от Италия се възмущават от това, което критиците й възприемат като мека позиция във връзка с политиката на Европейски Съюз и ухажване на интернационалните пазари .

На фона на рецесията с разноските за живот , засягаща целия континент, банките се трансфораха в явна цел за популисти като Салвини. Техните облаги скочиха след десетилетие на смазване от политиката на ЕЦБ за нулев лихвен % и налагането на по-тежки финансови условия . UniCredit и Intesa Sanpaolo, двете най-големи банкови институции в страната, регистрираха най-хубавите си облаги за първото полугодие тази година и дадоха обещание на акционерите си още по-добри времена.

Как са се справили с това не е мистерия. Тъй като ЕЦБ увеличи формалните си лихвени проценти, банките покачиха своите лихви по заемите . Но – както е всекидневно за този стадий от бизнес цикъла – те не са повишили лихвите по депозитите по едно и също време. В известието си в понеделник вечерта Салвини даде да се разбере:

„ Повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ увеличи цената на парите за фамилиите и бизнеса. На собствен ред не се видя старателно, бързо и значимо нарастване за потребителите. “

Въпреки това банкерите бяха шокирани от известието за данъчна офанзива . Министърът на финансите Джанкарло Джорджети ги увери още през юли, че ще бъдат оставени да дават облекчения на притежателите на ипотечни заеми при специфични условия, без интервенция на държавното управление. Няколко седмици по-рано, на 5 юни, Джорджети беше стигнал толкоз надалеч, че категорично изключи налог върху непредвидените облаги.

Един банков чиновник изложи съмненията си пред „ POLITICO “, че ипотечното опрощение за данъчната офанзива е „ фасада “ и че политиката е предопределена да компенсира дефицита в бюджета на италианското държавно управление, което би трябвало да бъде финализирано по-късно тази година.

„ Чувството е като че ли сме осъдени два пъти “ , разяснява различен човек от банковия бранш. По време на годините на ниски лихвени проценти, когато италианските банки правеха оскъдни от заемите, те бяха считани за „ непрекъснато нерентабилни “, акцентира той и добави:

„ Сега, незабавно щом нещата станат по-печеливши, вие казвате „ Това е непоносимо. “

Индексът на италианските банкови акции падна със 7,3% до вторник следобяд, като акциите на Intesa Sanpaolo паднаха с 8,6%, а на UniCredit – с 5,8%.

Кой обърка?

Правителството беше насила да се отдръпна във вторник, смекчавайки политиката с разяснение, в което се споделя, че този ход ще бъде стеснен до единствено 0,1 % от общите активи на банките. Анализаторите предвиждат, че негативното влияние на двудневния марж върху облагите на банките ще доближи към 11%, което е спад от първичните 25%.

И по този начин, чия беше концепцията?

Длъжностни лица упорстват, че точно министърът на стопанската система и финансите Джорджети е оповестил мярката на закрито съвещание на кабинета . Но беше показателно, че той не участва на конференцията, с цел да го изясни, сподели Лоренцо Кодоньо, някогашен чиновник на Министерството на финансите. Нито Мелони.

Източници от банковия бранш се съгласиха, спекулирайки, че Джорджети може да не е подкрепил мярката. Офисът на Джорджети съобщи, че отсъствието му е „ тъй като той е участвал на лимитирана среща за националната сигурност “ по това време.

Основният напън за данъчната офанзива – най-малко обществено – пристигна от партията на Салвини – Лигата . Тъй като Мелони и Джорджети отсъстваха, Салвини беше този, който стана водещ на конференцията в понеделник, а неговата партия „ носеше знамето “ на политиката, съгласно член на държавното управление. Според Адолфо Урсо, министър на икономическото развиване, кабинетът е бил единен преди оповестяването на проекта. Той увери:

„ Мярката беше взета с единогласие и към този момент е подхваната в други европейски страни като Испания. Почти всички опозиционни партии са съгласни с нас. “

Той също по този начин акцентира, че мярката не е трябвало да бъде изненада за банките, които са били неведнъж предупреждавани да трансферират лихвените проценти на спестителите. Но в този момент има различия по въпроса по какъв начин – и в действителност дали – политиката въобще ще продължи напред.

Външният министър Антонио Таяни – водач на партията Forza Italia в обединението на Мелони – загатна в понеделник, че мярката може да бъде усъвършенствана, като сподели, че Народното събрание ще я „ изследва в дълбочина “. Освен това, сподели той, това е краткотрайно и би трябвало да продължи единствено една година.

Други членове на партията на Таяни, която има стопански демократично направление , явно също изпитват подозрения, макар че споделят властта с Мелони и Салвини.

Франческо Паоло Систо , младши министър на Forza Italia, пък разяснява пред „ POLITICO “, че партията желае резултатът върху пазара да бъде оценен дружно с всяко евентуално негативно влияние върху притежателите на сметки. Парламентът може да „ ретушира “ налога върху непредвидените облаги, счита още той.

С взор напред, Мелони и нейният екип би трябвало да стартират работа по бюджета идващия месец. Икономическите вероятности за държавното управление на Мелони са проблематични. Бюджетът евентуално ще покаже напрежението към бавния напредък и забележителното повишаване на разноските за обслужване на дълга , което ще принуди държавното управление да откри съкращения на разноските от другаде или да потърси спомагателни източници на доходи.

Мелони има мандат за понижаване на налозите за фамилиите и се нуждае от парите, с цел да заплати за това. Данъкът върху непредвидените облаги на банките явно е една от опциите, в случай че мине през Народното събрание.

„ Правителството има мандат за огромна данъчна промяна и най-малко желае да изпрати политически сигнал с бюджета, тъй че тази мярка основава фискално пространство “ , посочи Кодоньо, някогашен чиновник на хазната. Той изясни:

„ И в случай че стреляте по банките, вие сте доста известни. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР