В навечерието на срещата на върха на 27-те страни членки,

...
В навечерието на срещата на върха на 27-те страни членки,
Коментари Харесай

ЕС отпусна 10 млрд. евро за Унгария

В навечерието на срещата на върха на 27-те страни членки, която Виктор Орбан заплаши да провали, Европейската комисия разгласи отпущането на към 10 милиарда евро за Унгария.


Зелената светлина, която се очакваше, провокира мощни реакции в Европейския парламент, където членовете на Екологичен потенциал подлагат на критика Брюксел за слабостта му пред " изнудването " на унгарския министър председател.

От своя страна Комисията изясни, че това освобождение се дължи на промените, подхванати от Будапеща за осъществяване на редица условия, целящи да подобрят независимостта на унгарската правосъдна система.

Общо 21 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз, предопределени за Унгария, към момента са замразени от Европейски Съюз като част от разнообразни процедури, свързани с хипотетични нарушавания на правилата на правовата страна.

Виктор Орбан заплаши да блокира основни решения за Украйна, които са включени в дневния ред на европейската среща на върха на 14 и 15 декември: започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз и одобряването на 50 милиарда евро европейска помощ - под формата на безплатни средства и заеми - за страната.

Унгарският националист, единственият водач на Европейски Съюз, който поддържа близки връзки с Кремъл след съветската инвазия в Украйна, прикани за " стратегически спор " сред 27-те страни по отношение на бъдещето на връзките с Киев.

Урсула фон дер Лайен настоя за нуждата да поддържат Киев: " Трябва да дадем на Украйна това, от което тя се нуждае, с цел да бъде мощна през днешния ден ", прикани немският водач пред Европейския парламент.

" Фон дер Лайен заплаща най-големия рушвет в историята на Европейски Съюз на автократа и другар на Путин Виктор Орбан. Сигналът е пагубен: изнудването дава резултат ", реагира немският евродепутат Даниел Фройнд (Зелени) на известието, че средствата са отпуснати.

Transparency International също изрази " безапелационното си противоречие " с решението, като съобщи, че то изпраща сигнал, че " разрушаването на демократичното общество може да остане безнаказано, в случай че се подхващат единствено козметични промени ".

Председателите на четири групи в Европейския парламент - Манфред Вебер (ЕНП, вдясно), Ираче Гарсия Перес (Социалисти и демократи), Стефан Сежурне (Обнови Европа), Филип Ламбертс и Тери Райнтке (Зелени) - написаха писмо до ръководителя на Комисията, в което показаха своето противоречие с решението, като обявиха, че изискванията за самостоятелност на правосъдната власт " не са изпълнени ".

Балаж Гаал от Унгарския хелзинкски комитет (ХХК) за отбрана на правата на индивида съобщи, че " промените, изисквани от Брюксел, до момента не са имали значително влияние " и че " във връзка с върховенството на закона Унгария остава черна овца в Европейски Съюз ".

Той изрази страдание за " пагубното време, в миг, когато Унгария се бори за разпространение на съветския разказ във войната против Украйна ".

Общо към 21,7 милиарда евро от кохезионните фондове, предопределени за Унгария за интервала 2021-2027 година, бяха спрени през декември 2022 година от Европейски Съюз в очакване Будапеща да приключи редица промени.

За да извърши условията на Брюксел в региона на правосъдната власт, Унгария предприе ограничения, които влязоха в действие през юни и целят по-специално възобновяване на пълномощията и независимостта на Националния правосъден съвет, смяна на работата на Върховния съд и ограничение на опцията на държавното управление да апелира пред Конституционния съд правосъдни решения.

Последната законодателна промяна, предстояща от Брюксел, отнасяща се до сезирането на унгарските съдилища от Съда на Европейския съюз, беше призната на 12 декември.

Комисията изясни, че останалата част от средствата, предопределени за Унгария, към момента са замразени заради опасения по отношение на анти-ЛГБТ законодателството, нарушаванията на академичната независимост и правото на леговище, изискванията за възлагане на публични поръчки и споровете на ползи.

Европейски Съюз също по този начин замрази изплащането на средства от проекта за възобновяване на Унгария на стойност 10,4 милиарда евро (6,5 милиарда евро под формата на безплатни средства и 3,9 милиарда евро под формата на заеми) в очакване на прогрес във връзка с върховенството на закона. С изключение на предплатения транш от 920 млн. евро, който беше позволен неотдавна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР