В навечерието на Нова година по отдавнашна традиция президентите на

...
В навечерието на Нова година по отдавнашна традиция президентите на
Коментари Харесай

Как Володимир Зеленски от Украйна спечели сърцата и умовете в Русия

В навечерието на Нова година по отдавнашна традиция президентите на две някогашни руски републики - Владимир Путин на Русия и Володимир Зеленски на Украйна - насочиха телевизионните си обръщения към нацията. Начинът, по който тези речи бяха възприети в двете страни, ангажирани в продължаващия въоръжен спор за украинския Донбас, красноречиво приказва за това какъв вид водачество се търси понастоящем в постсъветския район.

Като водачи двамата, които се срещнаха за пръв път на мирните договаряния в Париж през декември, са доста разнообразни. Бившият офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Путин, на 67 години, ръководи Русия от две десетилетия, през които ситуацията с демокрацията и правата на индивида непрекъснато се утежняваше. От друга страна, 41-годишният Зеленски е професионален " стенд-ъп " комедиант, който ненадейно нахлу в украинската политическа сцена и завоюва безапелационно президентските избори през април макар неналичието на политически опит. Ключът към неговия триумф бе образът му на открит, елементарен човек, който познава и схваща болките на съгражданите си и който не е бил безнравствен от раздялите в украинската политика през последните пет години.

И двамата водачи имат високо ниво на утвърждение в страните си - малко над 60 на 100 съгласно разнообразни анкети.

Речта на Путин беше къса и не се отличаваше от множеството негови новогодишни обръщения. Тя бе съсредоточена върху 75-годишнината от успеха над нацистка Германия през Втората международна война, която е значим дирек в идеологията за подсилване на нацията.

Речта на Зеленски беше напълно друга. Той още един път акцентира на реториката си в жанр " Аз съм един от вас ", говорейки за хората с друго минало, обществен генезис и за районите в страната. " Няма значение по какъв начин се назовава вашата улица, стига да е чиста и асфалтирана ", сподели Зеленски пред страната, която през последните години претърпя противоречиви апели за промяна на имената на улиците от комунистическо време, от време на време с имената на колаборанти на нацистите през войната. " Няма значение до кой монумент си вършиме срещи ", сподели той, намеквайки за разрушаването на руските монументи, предвождано от украинската последна десница след революцията на майдана през 2014 година

След това към Зеленски се причислиха няколко десетки културни, политически и бизнес фигури от цялата страна, които също приказваха за нуждата от политическа смяна, дейности против корупцията, за икономическо благополучие и национално единство. Те говореха на украински, съветски и дори кримскотатарски.

Но зад тази несъразмерна превзетост, напомняща за развлекателната продукция на Зеленски, имаше ясно политическо обръщение - че украинците са един народ, без значение какъв език приказват, къде живеят и кои политически партии харесват.

Това обръщение е сериозно значимо за страна, чиито езикови, културни и политически разделения бяха интензивно експлоатирани от страната агресор Русия, както и от ястребите в западния политически хайлайф, които гледат на Украйна като на полесражение в борбата си с Москва.

За мнозина украинци обръщението на Зеленски отразява фантазията им за връщане към естествения живот след шест години спор. В него бе изразена поддръжка за националното единение, а разделянето и отчуждаващото етнонационалистическо говорене бяха оставени настрани. Разбира се, едно доста и гръмогласно малцинство, което поддържа предходния президент Петро Порошенко, остро атакува Зеленски, че е незадоволително проукраински надъхан и прекомерно търпелив към многото признаци за съветско въздействие и просвета в Украйна.

Но речта на Зеленски бе гледана и обсъждана и отвън границите на неговата страна. За изненада тя бе добре призната от доста руснаци и то освен от последователи на антипутиновата съпротива. Обръщението стана неотложно шлагер в обществените мрежи, доста хора противопоставяха прочувствения жанр и сплотяващото обръщение на Зеленски на скучното и ненапълно заплашително държание на Путин. Не беше от изгода и това, че видео продуцентите на Кремъл направиха Путин да наподобява като восъчна фигура на фона на мрачното готическо небе над осветените кремълски кули.

В пост във " Facebook " прокремълският специалист Николай Злобин похвали обръщението на Зеленски като " извънредно мощно " и посъветва Путин да смени индивида, който написа речите му. Друг бележит политически пълководец, Абас Галямов, съпостави обръщението на Зеленски с фамозния монолог на носителя на Нобелова премия за литература Йосиф Бродски за идентичността, в който поетът слага универсалните полезности над националните и етническите.

Политическият съветник Марина Литвинович, която съветваше Путин в първите му години като президент, а в този момент е в редиците на опозицията, написа във " Facebook ": " Зеленски прави верните стъпки към обединяването на Украйна ". Видният музикален продуцент и радиоводещ Михаил Козирев сподели, че речта на Зеленски е била " изключителна " и може да се съпоставя с фамозните речи на Джон Кенеди.

Докато известни руснаци обсипваха с хвалби Зеленски, не остана неусетно това, че двата съществени тв канала - " Росия 1 " и " Первий канал " - отстраниха опцията " харесвам/не одобрявам " под речта на Путин в своите сметки в " ЮТюб ". Националният тв канал НТВ остави тази алтернатива за видеото си в " ЮТюб ", което по времето на обявата имаше 24 хиляди " лайкове " и 91 хиляди " нехаресвания ".

Зеленски, който се прочу с помощта на съветското телевизионно съревнование за " стенд-ъп " комици, известно като КВН (съкращение от Клуб на радостните и находчивите), е може би единственият неруски политик, съумял да стигне до съветската публика през главата на кремълското управление. А то очевидно усеща опасността от това, че украинският президент е кадърен да се надпреварва с Путин за сърцата и мозъците на елементарните руснаци. Това безпокойство стана очевидно през декември, когато съветският развлекателен канал ТНТ бе заставен да приключи излъчването на фамозния тв сериал на Зеленски " Слуга на народа ".

В този сериал Зеленски играе ролята на преподавател, който инцидентно бива определен за президент на Украйна с помощта на неудовлетворението у хората от политическата класа (подвиг, който той повтори в действителния живот). ТНТ ненадейно спря да предава сериала, откакто бе посочила първите три епизода. През първата половина на 2019 година " Слуга на народа " стана един от трите най-гледани сериали на съветските онлайн платформи за видеострийминг дружно с " Игра на тронове " и " Чернобил ".

По съвпадане или не някои изтъкнати съветски " стенд-ъп " комици, склонни да заобикалят политически рецензии през последните две десетилетия, в последно време започнаха да нанасят удари на Кремъл. Максим Галкин осмя разнообразни аспекти на кремълската политика и изключително нападателната телевизионна пропаганда; видеозаписи, направени по време на негови представления, станаха известни в съветските обществени мрежи. В друго известно видео комикът Тимур Батрутдинов споделя, че под ръководството на Путин Русия се връща към руските времена след глътката пресен въздух при започване на 90-те години.

Разбира се е доста малко евентуално Путин да се изправи в близко бъдеще против противник комедиант (Галкин споделя, че ще бъде убит " преди инаугурацията ", в случай че се кандидатира), само че реакциите на съветската аудитория са много забележителни. Те демонстрират, че след шест години на токсичен етнонационализъм след революцията на майдана и съветската експанзия Украйна може най-сетне да пристъпи към реализирането на най-големия призрачен сън за Кремъл - да стане ролеви модел за прогресивна политика и народна власт, който руснаците да следват.

Леонид Рагозин, " Ал Джазира ", 12 януари 2020 година
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР