В навечерието на националния ни празник в щатския конгрес на

...
В навечерието на националния ни празник в щатския конгрес на
Коментари Харесай

Конгресът на щата Илинойс обяви март за месец на България

В навечерието на националния ни празник в щатския конгрес на Илинойс беше показана резолюция, отдадена на България. Законодателите в щата с най-голяма българска общественост зад граница оповестиха март за месец на нашата страна.
Прочетете още
Българската резолюция се употребява с поддръжката на представители и на Републиканската, и на Демократическата партия. Двигател за нейното приемане е генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков.

„ Резолюцията в Конгреса на Илинойс е невиждан знак, с изключение на за самопризнание за достиженията на българската общественост, само че е и сигнал към всички българи, американските българи в щата, които желаят да се развиват в обществено-политическия живот. Че техният глас е чут и че вратите на американската народна власт са отворени за тях ”, разяснява Станков.

Текстът на резолюцията акцентира общото историческо партньорство сред Съединени американски щати и България, 20-ата годишнина от утвърждението на протокола за приемането ни в НАТО в Сената на Съединени американски щати и 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по времето на Втората международна война, заяви Нова.

В документа се загатват сполучливи българи от последния век. Сред тях и изобретателят на компютъра Джон Атанасов. В българската делегация бяха негови родственици – две сестри, които работят в щатското ръководство на Илинойс.

„ За нас едно е самопризнание, както и за всеки българин, който живее в Илинойс, заплаща такси и е разграничен сред двете страни на Океана, любовта към България, любовта и всичко, което ни е обещано в България и от тази страна за нас е горделивост ”, изясни родственицата на Джон Атанасов Антоанета Стойкова.

„ Бащата на Джон Атанасов е пристигнал като преселник, когато е бил 13-годишен, при започване на 20-и век. Успял е да учи, да се устоя самичък, да приключи бакалавърска степен и е постигнал всичко, което е могъл. Успял е да научи децата си на почтен труд. Съпругата му също е била образована жена, тя е била учителка ”, добави Диана Стойкова.

Резолюцията в щатския Сенат е импортирана от републиканеца Дан Макконки. Той е някогашен водач на Републиканците и е женен за българката Милена от Варна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР