В националния парк Централен Балкан разселиха в различни защитени водоеми

...
В националния парк Централен Балкан разселиха в различни защитени водоеми
Коментари Харесай

В парк „Централен Балкан“ разселиха в защитени водоеми рибки от застрашен вид

В националния парк " Централен Балкан " разселиха в разнообразни предпазени водоеми първите екземпляри от заплашен от изгубване тип - сладководна риба главоч, заяви Даниела Кръстева, старши специалист в отдел " Биоразнообразие " на парковата дирекция в Габрово.

Проектът е по контракт, който има за цел възобновяване и запазване на главоча в парка " Централен Балкан “. През юли е било осъществено разселване на първите рибки на територията на парка. Кръстева описа, че те са от донорна популация, взети са от реки отвън парка, като са уловени през 2021 година. Досега рибките са отглеждани в построена за тази цел лаборатория. Отново в лабораторни параметри е осъществено естествено размножаване на типа в следени условия.

По думите на Кръстева, за разселването на главоча са подбрани три сектора в река Черни Осъм, които са оценени от експертите с най-висока степен на склонност за основаване и поддържане на жизнеспособни популации от типа. 

Екип от Биологическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " е направил маркиране на предопределените за въвеждане в речните сектори рибки. Маркерите могат да се наблюдават отдалечено, изясни Кръстева. В микрорезерватите са разселени общо 30 екземпляра - по 10 във всеки сектор. Парковата дирекция ще прави мониторинг на разселените рибки и ще следи оцеляването в предпазените водоеми, повишаването и размножаването им.  

От парковата дирекция припомниха, че е основана специфична лаборатория за опазването на застрашения от изгубване тип. Тя е оборудвана с апарати за непрекъснат надзор на температурата, кислородното наличие, наличието на амониеви и азотни съединения, рН и електропроводимост. Размерите на аквариумите са съобразени с естествените условия, които населява главочът в басейна на река Вит – мястото, където са уловени рибките. Целта е била лесна акомодация към изкуствените условия в лабораторията, където се следи и за противоположното адаптиране на рибките при връщането им в естествена среда.

Лабораторията, в която са отгледани рибките,  разполага със уреди за инкубация на хайвер за задачите на инвитро размножаването. Оборудвана е и система за развъждане на жива храна (ларви на насекоми), с която се храни главочът. 

Природозащитният статус в България на главоча е сериозно заплашен, показаха от парка. Рибата населява горните течения на реките - с бързотечащи, студени води. Тя се храни с безгръбначни животни и дребни рибки, а типът е заплашен от изгубване в народен и европейски мащаб. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР