Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва 52 години

...
Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва 52 години
Коментари Харесай

Светът е оцелял, защото се е смял: Музеят на хумора и сатирата чества 52 години от създаването си

Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва 52 години от основаването си. По традиция в Международния ден на хумора и шегата, институцията отваря порти и демонстрира габровската благотворителност със събития, предопределени за всички възрасти, оповестиха от музея. 

" Първи април е по-специален от всеки път. Музеят отваря порти за своята 52-ра годишнина и е подготвил празнична стратегия за феновете на изкуството през целия ден . Очакваме ви със събития за дребни и огромни, а както постоянно входът е свободен.

Ако сте подготвени за ден, цялостен със смях и изкуство, присъединете се към нас в Музея на хумора и сатирата в Габрово “, уточни Светлана Михайлова, началник отдел „ Връзки с обществеността “ на културната институция.

Празничната стратегия стартира в 9:00 часа с оповестяване на името на #БезименнотоКоте и показване на кръстника. По-късно ще се състоят детско ателие “Първоаприлска смешка ” в Зала на жирафите, ще бъдат наградени спечелилите от състезанието “Тийн куратор ”.

За празника е планувано детско ателие “Шарж и автошарж ” с Ивайло Цветков в зала 7, ще бъде открита “10% Карнавал ” - групова галерия на фотографии от Габровския карнавал през последните 10 години в Зала 8, а от 17:30 часа ще бъде открита юбилейната галерия на карикатуриста Ивайло Цветков “60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство ” в зала 7, допълват уредниците. 

Домът на хумора и сатирата в Габрово е открит на 1 април 1972 година, като основен реализатор на концепцията и пръв шеф на културната институция е Стефан Фъртунов (1926-2010 г.), юрист по специалност и събирач на габровски анекдоти.

Три години продължава реконструкцията на остарялата кожарска фабрика на братя Калпазанови, преди в нея да се настани Домът на хумора и сатирата през 1975 година Институцията се трансформира в съвременен и неповторим културен център, построен под мотото „ Светът е оживял, тъй като се е смял “.

Организира фестивали, срещи по наддумване, издава хумористични сборници, в музея действа пробен вариететен спектакъл. Основен завет, който музеят предава от старите балканджии на новите генерации е " Когато по света за нещо се заприказва, в Габрово то към този момент се прави “.

На 1 април 1976 година на Габрово е наречена дребна планета с номер 2206, в чест на фолклорния комизъм, популяризирал града по света.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР