В Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще бъде изграден специализиран модул

...
В Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще бъде изграден специализиран модул
Коментари Харесай

Заместник-министър Мундров: В НЗИС ще бъде изграден специализиран модул „Онкология“

В Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще бъде построен профилиран модул за онкология, който ще съдържа и електронен онкологичен указател. Това разгласи заместник-министърът на електронното ръководство Валентин Мундров по време на конгрес, отдаден на Националния проект за битка с рака.

„ Новият цифров указател ще има информация за пациента през цялото време, даже преди момента на диагностика на болестта. Събраните данни в остарелия раковия указател не дават нужната информация по благонадежден и своевременен метод ", добави заместник-министърът. По думите му се чака новият указател да бъде построен през идната година.

Валентин Мундров акцентира, че данните в НЗИС са благосъстоятелност на пациентите и могат да бъдат употребени запредприемане на превантивни ограничения, като дават опция за ранна и навременна диагностика.

Заместник-министърът на електронното ръководство уточни също, че се възнамерява и построяването на електронен указател на клиничните онкологични комисии и на техните членове, с цел да може да бъде проведен достъп до данните в регистъра съгласно заложените условия и процеси. „ Модулът за онкология ще е първият профилиран подобен в НЗИС и ще съдържа данни при диагностициране на пациентите, лекарствена терапия, положение, етап на идентифициране на раковото заболяване, развиване на самото заболяване, мнения на комисиите и други ", осведоми Мундров.

Непълната електронизация и неналичието на достъп до електронното досие са измежду аргументите за частичната опозиция на лекарите към цифровата промяна. „ Наистина, докторите следва да имат опцията да виждат цялото пациентско досие, като се регистрира обстоятелството, че става дума за сензитивна персонална информация ", сподели още Мундров. Според него напъните следва да са ориентирани към създаване на добър изчерпателен модул и извеждането на информацията по комфортен за лекарите метод. Затова заместник-министърът предложения всички заинтригувани страни да се включат интензивно в създаването на модула за онкология в НЗИС. „ Интензивният разговор е инструментът, посредством който още в процеса на създаване на модула могат да се изчистят всички вероятни недостатъци, като да вземем за пример другите типове списъки и кодове ", сподели в умозаключение Валентин Мундров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР