В наши дни може да чуем това заклинание преди някой

...
В наши дни може да чуем това заклинание преди някой
Коментари Харесай

Смърт и изцеление – историята на думата „абракадабра“

В наши дни може да чуем това проклинание преди някой вълшебник на сцената да извади заек от шапката си, само че преди стотици години хората в действителност са вярвали, че „ абракадабра “ в действителност е магическо проклинание. Точният генезис на думата към момента се изследва и разисква, само че може би един от най-старите места, на които магическата фраза се загатва, е във откъс от римски влъхва на име Серен Самоник през II век от н. е. от неговия текст „ Liber Medicinalis “:

Малко евентуално е Самоник самичък да е измислил думата – счита се, че е билa в приложимост преди този момент. Има няколко теории от кое място в последна сметка може да идва. Първо, тя може да бъде получена от също толкоз вълшебната дума „ abraxas “, чиито букви в гръцката нумерология събрани дружно дават общ брой от 365 – броя на дните в годината. Възможно е ранните мъдреци да са считали, че затова това е дума, заредена с сила, и по някакъв метод основават „ абракадабра “ от нея и я дефинират за лечебна.

От друга страна, думата може да е получена от еврейските думи за „ татко, наследник и свят дух “: „ ab, ben и ruach hakodesh “. Но може би е по-интуитивно да се получи от арамейската фраза „ авра кадавра “. Феновете на Хари Потър без подозрение незабавно ще познаят, че това е фразата, която Джоан К. Роулинг употребява за проклятието „ авада кедавра “, с което в света на книгите й се убиват хора. „ Кадавра “ на турски също по този начин значи „ кадавър “ или „ мъртвец “. В изявление тя споделя, че истинската фраза значи „ дано нещото да бъде унищожено “, което по принцип би си съвпаднало добре с лечебния детайл на „ абракадабра “ – думата се изписва (още повече в показаната горе „ островърха “ форма), с цел да „ убие “ заболяването.

Много други заклинания в книгите за дребния вълшебник също имат латински генезис: Експелиармус, обезоръжаващото проклинание, съчетава в себе си exllere, което значи да изгони или изтласка, с arma или оръжие, с цел да получим „ да изтласка оръжие “. Лумос, от което върха на магическата пръчка светва, значи светлина, а Круцио, проклинание за изтезаване на хора, се превежда като „ аз изтезавам “.

 Cluny - Mero - Croix-Talisman motifs magiques basé sur Abracadabra - VIe-VII siècle- Ag niellé

Колкото и необичайно да наподобява през днешния ден, хората по това време са носели разнообразни типове талисмани с конуса „ абракадабра “, както го разказа Самоник. Смятало се е, че това лекува заболявания, тресчица и други проблеми като отстранява паниките от индивида и го пречиства, а всичкото неприятно излиза през това последно „ А “ на дъното. Очевидно тази методология би имала само плацебо резултат върху човек, само че хората наподобява са залагали доста на неq. Например, през 16 век Ева Римингтън Тейлър написа „ The Troublesome Voyage of Capt. Edward Fenton “, в която се споделя:

Абракадабра към момента се употребява като лек и през 18-ти век, за което свидетелства книгата на Даниел Дефо от 1722 година, озаглавена „ Journal of Plague Year “, в която се разказва потреблението на такива талисмани:

В последна сметка хората изоставят суеверието с надписа и до 19 век практиката да се закачат вълшебен думички на врата, с цел да се излекува болест, към този момент не се практикува. Так последователно думата стартира да придобива смисъла на „ подправена магия “, за каквото я знаем през днешния ден. Или пък за същинска магия… Преди да извадят заека фокусниците въпреки всичко ни демонстрират, че шапките им са празни. Как биха могли да извадят заек от празна шапка? Магия!

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР