В нашата страна най-вече се консумират бял боб и зелен

...
В нашата страна най-вече се консумират бял боб и зелен
Коментари Харесай

Черен боб – богат източник на протеини и витамини

В нашата страна най-много се употребяват бял фасул и зелен боб. В Турция с изключение на белия боб, черният фасул също е доста прочут. Черният фасул съдържа протеини, многообразие от витамини и минерали. Действа профилактично при анемия, понижава риска от рак на дебелото черво.

Богат източник е на А, В2, В3, В6 и витамин В9, фолиева киселина, калций, фосфор, цинк, магнезий, мед, съдържа минерали като желязо и манган. Също по този начин е и с високо наличие на фибри.

Черният фасул подкрепя храносмилателната система. Осигурява отбрана против сърдечно-съдови болести, като понижава риска от инфаркт и инсулт.

Черният фасул е потребен и за нервната система. Понижава холестерола. Забавя растежа на раковите кафези и обезпечава отбрана против доста типове рак. Бобът съдържа висок % на молибден, който предотвратява импотентност. Предпазва от Алцхаймер и Паркинсон.

Като един добър източник на калций и фосфор, той укрепва костната система. Това го прави потребен при ревматични болести.

Селенът е минерал, който се намира в доста плодове и зеленчуци. Черният фасул е един от тях. Това го прави потребен за черния дроб и в същото време оказва помощ за унищожаване на някои канцерогенни съединения.

Благодарение на високото си наличие на фибри основава чувство за задоволеност за дълго време. Също по този начин подкрепя отслабването.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР