В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка

...
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка
Коментари Харесай

Върбинка против умора, изтощение и стрес

В нашата страна е необятно публикувана и се назовава върбинка (Verbena officinalis). Тя е от дълго време позната на доста нации и се включва в антични култури. Смятана е за пречистваща билка, с която се отблъскват неприятни сили. Келтските племена я окачвали в домовете си. Смятало се, че гони вампири, таласъми и всевъзможни нечисти същества. За античните римляни и за гърците била магическо и свещено растение, което символизирало брака и защитавало от уроки.

Извън преданията и легендите, които се носят за нея, върбинката е нормално, тревисто многогодишно растение, публикувано главно по буренливи места и като бурен. Произхожда от Европа, принадлежи към семейство Покритосеменни. Използва се като билка за лекуване, както и като прелестно балконско цвете, което ще ви плени с пъстротата и нежността си. Тя не изисква особени грижи и радва с красиви светловиолетови и розови цветчета. Времето на разцвет е от май до октомври. Тогава се и събира надземната част на растението, която се суши на сянка и се употребява като помощно средство при лекуването на много болести.

Лечебни съставки

В химичния и състав влизат алкалоиди, гликозидите вербенин и вербеналин, както и дъбилни субстанции, слуз, танини, минерални соли, витамин С, инвертин, терпенови алкохоли и други



Свойства

В аюрведическата медицина се е употребила като контрацептив. Още в древността е била известна с успокояващия си резултат и със способността си да лекува ревматизъм. Също по този начин се има вяра, че тази билка подтиква кърмата. Към днешна дата се слави главно с укрепващото си деяние при безсилие, както и при нервна и психическа отмалялост и като диуретично средство при задържане на течности в организма. Използва се още при температура и простудни болести на горните дихателни пътища. Има противовъзпалително деяние. Отразява се добре при лекуването на ендокринни проблеми. Кашата от пресни листа от билката може да се употребява като компрес върху рани- подсигурява по-бързото им укрепване. Ароматът на тази билка също има позитивно деяние върху организма- работи ободряващо и прогонва напрежението.

Спокойно може да и се доверите, когато:

Чувствате тежка физическа или психическа отмалялост
Не можете да се справите със положения като бодърствуване и меланхолия
Имате главоболие, парадонтоза или зъбобол
Задържате течности
Сблъскали сте се с проблеми с черния дроб
Имате анемия
Боли ви гърло и кашляте
Страдате от ревматизъм или ишиас
Имате пясък и камъни в бъбреците
Борите се с проблематична кожа и акне

Начин на приложимост:

Две супени лъжици нарязани стръкове от върбинка се заливат с 0,5 л вода и се варят не повече от 5 минути. След изстиване и прецеждане, отварата се изпива на 4 пъти по към 100 мл. Тази рецепта се употребява и външно при лекуване на рани, както и за измиване на лицето при акне и разнообразни типове обриви.

Предупреждение:

Избягвайте я по време на бременност и следете дозата- в случай че я превишите, е допустимо да предизвикате повръщане. Задължително е да се консултирате с доктор или експерт в билковата аптека, преди да започнете приема. Уведомете и лекаря си, че взимате върбинка, в случай че ви предпише лекарство.

Стайно растение

Върбинка е едно от най-лесните за развъждане цветя вкъщи. Идеална е за висящи кошници и сандъчета. Цъфти на туфи от началото на пролетта до началото на есента. Единственото, за което би трябвало да следите е да не прекалявате с поливането и (лесно загниват корените) и да и осигурите целодневна слънчева светлина. Препоръчително е също по този начин постоянно да премахвате прецъфтелите и цветчета, тъй като другояче растението стопира да дава цвят. Върбинката е доста нежно и прелестно цвете, което ще ви бъде и врач. Затова- украсете терасата си с него…още в този момент.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР