В начина, по който подхождаме към Шенген, не бива да

...
В начина, по който подхождаме към Шенген, не бива да
Коментари Харесай

Габриел с новини за Шенген от Люксембург

В метода, по който подхождаме към Шенген, не трябва да забравяме едно - влизането на България в Шенген способства за общата сигурност на европейските граници. Това съобщи вицепремиерът Мария Габриел пред български публицисти след присъединяване си в днешното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни работи в Люкскембург.

Ако през днешния ден към момента има предизвикателство, то е, тъй като ние не сме в Шенген. Мисля, че в действителност Европейски Съюз ще си даде доста по-голям късмет и да отстоява правилата на Шенген, и да обръща внимание на проблемите и провокациите, свързани с външните граници, в случай че България и Румъния са член на Шенгенското пространство, добави тя, съобщи Българска телеграфна агенция. 
-->
Габриел заяви, че през днешния ден е имала двустранни срещи по този въпрос с външните министри на Нидерландия, Италия, Франция, Швеция, Германия, Словакия и Хърватия. За мен беше доста значимо, че получих поддръжка от тях за Шенген, съобщи тя. С министъра на Нидерландия обсъдихме и битката с незаконната миграция. Това за тях е значимо, както ние желаеме да бъде задоволена наша национална вътрешнополитическа цел - Шенген. Изпълнили сме критерия, с цел да бъде комплициран завършек на механизма за наблюдаване (на Европейската комисия над България - бел. кор.), за Шенген оставаме отворени за разговор, тъй че и дребното останали въпроси да бъдат решени, добави вицепремиерът.

Габриел уточни, че е отбелязала пред своите сътрудници оценката на новото българско държавно управление за значимостта от продължение на помощта за Украйна. Изразили сме тази поддръжка в няколко разнообразни аспекта - търсенето на отговорност за закононарушенията, осъществени от Русия, самодейността за мир на президента Володимир Зеленски, подкрепили сме техния апел да има поддръжка и с муниции, добави тя. По нейните думи въпросът за включването на нашата страна в общата европейска поръчка на муниции за Украйна остава от компетенциите на Министерството на защитата. Според нея присъединяване в общите поръчки е въпрос на доста явен разбор. Много ясно декларирахме желанието си да бъдем част от общата европейска самодейност, която да носи изгоди на страната, добави Габриел.

По вътрешнополитическите въпроси и опцията за преждевременна оставка на премиера Николай Денков тя съобщи, че в случай че бъде взет образец от метода, по който тя и министър-председателят работят, има всички учредения за оптимизъм. Между него и мен има разговор, вслушване в мнението на другия, доста ясни правила и цели. Искаме да пристигна време за резултати. Няма причина, съдейки по този образец, това да не се случи и с парламентарните групи, заключи тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР