В началото сме на един глобален военен конфликт. Пряка опасност

...
В началото сме на един глобален военен конфликт. Пряка опасност
Коментари Харесай

Проф. Димитър Недялков: Безумие е, че у нас на войната в Украйна се гледа като на футболен мач

В началото сме на един световен боен спор. Пряка заплаха за България съществува, защото сме страна от предната линия. Безумие е, че у нас на войната в Украйна се гледа като на футболен мач. България е най-хубавото място за мирни договаряния, само че политиците ни не са дейни в тази посока. Страната ни не би трябвало да дава оръжие за Украйна. Поради ред политически решения положението на българската бойна авиация сега е нежелано. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. д. н. полк. Димитър Недялков, военен водач, историк и учител във Военната академия " Георги С. Раковски ".

Проф. Недялков по какъв начин съгласно Вас ще се развие войната в Украйна?

Никой не приказва за мир. Ние сме при започване на един световен боен спор. Голямата разлика с Първата и Втората международна война е съществуването в настоящия спор на оръжия за всеобщо поразяване. Не приказвам единствено за нуклеарното оръжие, а и за други закани, които са не по-малки за човешката цивилизация при една ескалация на бойните дейности в Украйна.

Съществува ли директна опасност за България?

Категорично да! Ние сме страна от предната линия, това президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ясно го сподели. Този див възторг у нас в средствата за всеобща информация и в обществените мрежи да се гледа на този спор като на футболен мач е безумство. Хората след подобен дълъг кротичък интервал не могат да си показват какво може да се случи. Аз обмислям обаче като боен, който дълги години е държал мощно оръжие в ръцете си, по тази причина приказвам тези неща. Ненужно и доста първобитно е да изпитаме едно злощастие, с цел да разберем какъв брой огромно е то.

Трябва ли България да дава военна помощ на Украйна - тематика, която разединява освен ръководещите, а и обществото?

Оръжието е инструмент на войната. С оръжие, с бойни дейности, няма решение в Украйна. Това, което могат да създадат както българските политици, по този начин и политиците в Европа, е вместо да наливат керосин в огъня, час по-скоро да помислят по какъв начин да се стигне до решение на този спор по кротичък метод. Най-доброто място да се случат мирни договаряния под егидата на Организация на обединените нации е България, тъй като страната ни има общо минало с двата воюващи народа. Киев е издигнат от българи, на украинците и руснаците сме дали буквите, книгите, вярата и държавността. За страдание, нашите политици не са дейни в тази област. България, освен като територия, а и като изпитание, може да бъде в действителност мотив това безумство в ново време в Европа да бъде прекъснато по цивилизован метод.

Коя е най-хубавата опция сега за нашата въздушна защита? Спорове се развихриха и към новите изтребители Ф-16 от Съединени американски щати, и за възможна доставка на използвани самолети „ Грипен " от Швеция, и към ремонта на МиГ-29.

Алтернатива постоянно има, само че не би трябвало политиците да се бъркат на специалистите при избора. Самолетите Ф-16 са политически избор, който ни докара до тази рецесия в защитата на въздушното пространство. Ако политиците бяха послушали експертното мнение на българските летци, които извършват тази задача, в този момент щяхме да имаме и самолети, и огромни вложения във високотехнологични производства. Политиците би трябвало да се преценяват с действителността и с мнението на хората, които имат знания и процедура при осъществяването на избрана задача и задача.

Политически престрелки имаше и към модернизацията на щурмовите самолети Су-25. Какво е Вашето мнение за този ремонт?

Всяка една рационализация на военен или транспортен летателен уред е нужна. Ако гледаме американския образец - през 10 години всяка техника се ремонтира. Беше безспорна нелепост, нови самолети, каквито са Су-тата и МиГ-овете, да бъдат зарязани на произвола на ориста. Доказателство за това е и Ф-16, който купуваме. Това е остаряла авиационна платформа, която с помощта на това че от време на време се модернизира, има военен капацитет доста по-висок отпреди 40 - 50 години, когато в действителност е основан този аероплан. Модернизацията е натурален развой. Целият този звук към рационализация на българска бойна техника в наличност е дъвка за простаци. Не е сериозен диалог. Имаме техника, би трябвало да си я модернизираме. Това е положителният и на ниска цена метод да продължим да си поддържаме военната мощност.

Как оценявате настоящето положение на българската бойна авиация?

Поради ред политически решения положението на българската бойна авиация сега е нежелано. За 33 години преход бяха разпродадени на безценица и унищожени стотици единици самолети, които към момента можеха да служат на българската страна. Закрити бяха ремонтни предприятия, военни летища. Все несъответстващи ограничения, които понижиха бойния капацитет освен на българската авиация и Военновъздушните сили, а и на българската армия като цяло. Оттук нататък не би трябвало да има неточности, тъй като обстановката покрай нас сега е непредсказуема.

Проф. Димитър Недялков е полковник и летец-пилот, лекар на военните науки. Завършва ВНВВУ " Георги Бенковски " със компетентност " Летец-пилот Военновъздушни сили ". Има над 2000 летателни часа. Преминал е подготовка в 11 интернационалните учения и 7 квалификационни курса в системата на НАТО, измежду които и стратегически курс в Европейския център за проучване на сигурността " Джордж Маршал " - Германия. Творческата му биография включва 242 изявления, измежду които 31 монографии и учебници. Много от тях са преведени на други езици. Автор е и

Интервюто е на Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР