В началото на тази година, Община Трявна кандидатства по проект

...
В началото на тази година, Община Трявна кандидатства по проект
Коментари Харесай

Община Трявна кандидатства за изграждане на достъпна среда в СУ Петко Р. Славейков

В началото на тази година, Община Трявна кандидатства по план “Красива България ” към Министерството на труда и обществената политика за създаване на налична среда за хора с увреждания в Средно учебно заведение “Петко Р. Славейков ” във възрожденския град. Проектното предложение е на стойност 86 000 лева, като 55 % – 47 300 лева са планувани от общинския бюджет, а 38 700 лева се финансират по план “Красива България ”.

Изграждането на отвесна платформа, вид асансьор, е втория стадий от обезпечаването на налична среда за хора с увреждания в постройката на СУ “Петко Р. Славейков ”. Първият стадий бе основаването на рампа в двора на образователното заведение, чието строителство завърши през 2015 година и още веднъж бе финансирано по план “Красива България ”.
Над 40 адреса в Трявна са с сменено осветяване
От началото на ноември до момента Община Трявна е подменила уличното осветяване на над 40 адреса в жилищни квартали в Трявна и Плачковци и...
Прочети повече
Предвижда се подемната платформа да бъде инсталирана в западната част на учебната постройка – тъкмо в ъгъла сред двете по-нови елементи на образователното заведение, където е и една от четирите входни порти за възпитаници, личен състав, снабдители, родители и прочие Асансьорът ще бъде построен върху към този момент съществуващата външна рампа и ще бъде разпределен към образователните стаи на етажите, като двата прозореца в западната част на постройката ще бъдат употребявани за отварянето на вратата на асансьора към коридорите на образователното заведение. При потреблението на подемната платформа се възнамерява да има три спирки – първата е откъм двора на СУ “Петко Р. Славейков ”, водеща към построената външна рампа, втората е на етажната площадка на първия етаж и третата – на етажната площадка на втория етаж.

Училище “Петко Р. Славейков ” е единственото приблизително общообразователно учебно заведение на територията на Община Трявна и в него се образоват 405 възпитаници от 106-те обитаеми места на общината. Изграждането на пободен вид асансьор неизбежно ще обезпечи налична среда на деца и хора с увреждания и такива, които са трудноподвижни, което ще улесни тяхното напредване и навестяване на образователното заведение във времето.

Като виновна и обществено ангажирана институция, Община Трявна е с лице към хората с увреждания и осъзнава нуждата от оптимално обезпечаване на сходна налична среда на местата с публично обслужване в района, които дават на жителите надлежно друг вид услуги. Затова построяването на плануванаъа подемна платформа в СУ “Петко Р. Славейков ” – Трявна се трансформира в идната стъпка от постигането на тази обществена цел в помощ на обществото със усложнения в напредването. Припомняме, че в края на ноември предходната година локалната власт, Агенцията за хора с увреждания, Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство и арх. Константин Брънеков построиха и сътвориха налична среда с съвременно и модерно съоръжение за хора с увреждания, което към този момент обезпечава достъп на посетителите до музейните експозии на втория етаж на “Старото школо ” в Трявна.

Подаденото планово предложение за създаване на подемна платформа, вид асансьор, в двора на Средно учебно заведение “Петко Р. Славейков ” – Трявна ще стане ясно дали ще бъде утвърдено по план “Красива България ” в най-кратки периоди.
Два идейни плана се борят в архитектурния конкурс на Трявна
Днес в Заседателната зала на Община Трявна бяха показани двата идейни плана, които ще се борят за спечелването на архитектурния ко...
Прочети повече
Още от ГАБРОВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР