В началото на седмицата разбрахме, че РФ възнамерява да плаща

...
В началото на седмицата разбрахме, че РФ възнамерява да плаща
Коментари Харесай

Facebook плаща по $20 на месец за инсталирането на неговия псевдо VPN

В началото на седмицата разбрахме, че РФ има намерение да заплаща на съветските консуматори за продажбата на техните персонални данни по към 5000 рубли ($75) на месец или почти 60 000 рубли ($910) годишно. Самите руснаци се отнесоха прекомерно скептично към концепцията, че ще имат опция да печелят по този метод, само че следващият скандал с Фейсбук демонстрира, че това е изцяло допустимо. Оказа се, че обществената мрежа от две години развива секретния план Atlas , в границите на който заплаща по $20 месечно за инсталирането на своя фирмен псевдо VPN клиент в смарт телефоните на потребителите . Въпросният VPN клиент получава root документ до телефона и следи всички дейности на потребителя.

Специалистите на TechCrunch организираха следствие и разкриха, че въпросният псевдо VPN клиент се базира на сорс кода на приложението Onavo Protect, което Apple забрани да се популяризира посредством App Store още през месец август 2018 година. Малко по-късно Фейсбук показа новото приложение Research, което на процедура извършва същите функционалности.

Приложението Фейсбук Research VPN не се преценява със възбраната на Apple за осъществяване на избран вид следене, показва се за бета версия и се популяризира посредством каналите Applause, Betabound и Utest. Приложението се доставя дружно с root документ (коренно удостоверение), който разрешава прихващането на персоналните известия в обществените медии, чата, фотосите и видеата, електронните писма, уеб търсенето, преглеждането на уеб страниците, интернет историята и настоящата информация за местоположението на потребителя.

Засега не е известно, кои от тези данни въпросното приложение изпраща и записва в отдалечените сървъри. Интересно е, че Фейсбук удостовери потреблението на това приложение за „събиране на данни за навиците на потребителите“.В обявата на TechCrunch са пренебрегнати редица основни фактори. В самия план няма нищо секретно – приложението по този начин и се назовава – Фейсбук Research. Това не е шпионаж, тъй като всички участници в плана минаха специфична процедура за запознаване с какви данни ще се работи и защо ще се заплаща. Непълнолетните консуматори в плана са под 5% и всички вземат участие с писменото единодушие на совите родители

TechCrunch поръча техническия разбор на псевдо VPN приложението да бъде изработен от компанията Strafach. Нейните експерти потвърдиха, че програмата изпраща данните на адрес vpn-sjc1.v.facebook-program.com, директно обвързван с IP адреса на неразрешеното приложение Onavo, а домейнът facebook-program.com в действителност е на Фейсбук.

Събраните данни евентуално биха могли да оказват помощ на Фейсбук по-точно да профилира всички консуматори, свързвайки тяхното държание в интернет с потреблението на други приложения за онлайн извършване на покупки. Фейсбук даже се разпорежда на потребителите да вършат скрийншоти на своите покупки в Amazon. Тази информация се употребява за по-доброто таргетиране на рекламите.

В плана с кодово име Project Atlas обществената мрежа кани хора на възраст от 13 до 35 години. За да получат възнаграждението, тези консуматори би трябвало да оставят дейна VPN връзката и по този метод да дават своите данни на Фейсбук.

Приложението може да се обновява без взаимоотношение с App Store и е обвързвано с адреса на електронната поща [email protected]. Проверен е и цифровият документ: Фейсбук е удължил неговия период на 27 юни 2018 година – няколко седмици откакто Apple разгласи новите правила, забраняващи потреблението на приложения от вида на Onavo Protect.

„Трудно е да се каже, какви тъкмо данни събира Фейсбук. Но въз основа на сорс кода можем да определим дои каква информация получава достъп обществената мрежа“ – обявиха експертите на Strafach. „Всичко това рисува една доста тревожна картина. Те могат да си настояват, че записват единствено избран тип данни и това би могло да е истина. Но в действителния живот всичко се свежда до това, до каква степен може да се има вяра на Фейсбук. Възможно най-смекченото изложение на тази обстановка е, че Фейсбук не се замисля изключително доста за новото на достъп, което желае за своето приложение… Това единствено по себе си поразително равнище на небрежност„.

В формалната страница BetaBound публично се споделя, че за работата на приложението в смарт телефоните, потребителите получават подаръчни карти със суми от по $20 месечно . Освен това, Фейсбук заплаща по още $20 за всеки притеглен спомагателен участник в плана . Обръща се внимание и че в плана вземат участие малолетни консуматори.

По този мотив, представител на Фейсбук публично удостовери, че компанията употребява тази стратегия, с цел да разбере, по какъв метод хората употребяват своите смарт телефони и другите онлайн услуги. „Както доста други компании, ние поканваме хората да вземат участие в разнообразни проучвания, които ни оказват помощ да разберем, по какъв метод може да създадем нещата по-добри. И тъй като това проучване се употребява с цел да помогне на Фейсбук по-точно да разбере по какъв метод хората употребяват своите мобилни устройства, ние предоставихме подробна и обширна информация за вида данни, които събираме. Ние не предоставяме тази информация на трети лица, а хората могат когато и да е да прекратят присъединяване си в проекта„.

Фейсбук добави, че приложението на нарушава разпоредбите Apple Enterprise Certificate за iOS.

Малко откакто TechCrunch разгласява тази информация, Фейсбук разгласи, че приложението Фейсбук Research повече не е налично за потребителите на мобилната операционна система iOS. The Verge заяви, че програмата продължава и ще продължи да се предлага на Android потребителите.

Фейсбук от своя страна разкритикува материала на TechCrunch. „В обявата на TechCrunch са пренебрегнати редица основни фактори. В самия план няма нищо секретно – приложението по този начин и се назовава – Фейсбук Research. Това не е шпионаж, тъй като всички участници в плана минаха специфична процедура за запознаване с какви данни ще се работи и защо ще се заплаща. Непълнолетните консуматори в плана са под 5% и всички вземат участие с писменото единодушие на совите родители„.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР