В началото на месеца площадите и улиците около църквата Рождество

...
В началото на месеца площадите и улиците около църквата Рождество
Коментари Харесай

Конфликтът в Близкия изток засегна сериозно туризма в Израел и Западния бряг

В началото на месеца площадите и улиците към църквата " Рождество Христово " във Витлеем бяха цялостни с туристи. След офанзивата на " Хамас " против Израел на 7 октомври обаче те пустеят.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 429
" Бизнесът е в застой от началото на войната ", споделя Еса Абу Дауд, който работи като туристически гид в града. " Пътищата са затворени, никой не може да пристигна ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Разчитаме на туризма, с цел да живеем. Имаше КОВИД рецесия, към момента не сме се възстановили от нея. Туристите постепенно започнаха да се завръщат, а в този момент всичко още веднъж спря ", споделя Хадер Хусеин, който продава сувенири във Витлеем.

Хотелите в Израел и палестинските територии - Газа и Западния бряг, са се изпразнили и минимум шест компании са прекратили напълно туровете до топ дестинации като Тел Авив и Ерусалим. Два тур оператора са отменили всички пътувания до края на годината.

Круизните кораби пък заобикалят израелските пристанища, а огромните самолетни компании стопираха полетите си до и от Израел за неопределен срок.

" Интерконтинентъл " (InterContinental Hotels) оповестява, че два от хотелите на групата - " Сикс сенсис шахарут " и " Индиго Тел Авив - дайъмънд дистрикт ", са краткотрайно затворени. Много резервации бяха анулирани, а доста туристи ги реалокираха за края на годината, показват от " Интерконтинентъл ".

Една от водещите израелски хотелски групи - " Изротел " (Isrotel), е на прага да затвори някои от хотелите си, защото множеството резервации са анулирани, показва неин представител.

Оттеглянето на непознатите туристи е сериозен удар за Израел, защото секторът генерира към 2,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната и дава работа на 3,5 на 100 от трудовата мощ.

През първите девет месеца на годината Израел е бил посетен от три милиона туристи, което е покрай предпандемичните равнища, сочат публични данни. Около 800 000 от тях са били американци.

Ден след офанзивата израелското министерство на туризма заяви, че пътуванията би трябвало да бъдат избягвани, а туристите би трябвало да стоят по хотелите или круизните кораби.

В сряда обаче на туристите беше позволено да се движат из страната при необхомост. През предходната седмица в Израел се намираха към 90 000 туристи.

Президентът на Асоциацията на арабските хотели Елиас ал-Арджа показва, че множеството хотели на Западния бряг през предходната седмица са помагали на туристите да изоставен страната. В момента 90 на 100 от тях са празни.

При неналичието на вероятност за привършване на спора, не е ясно по кое време туристите ще стартират да се завръщат, показват туроператори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР