В началото на месец декември канадският лекар Кайл Сю публикува

...
В началото на месец декември канадският лекар Кайл Сю публикува
Коментари Харесай

Страдат ли мъжете повече, когато са болни

В началото на месец декември канадският доктор Кайл Сю разгласява публикация в British Medical Journal, в която преглежда необятно разисквания проблем дали мъжете в действителност страдат повече , когато са заболели, или просто не умеят да търпят.

Състоянието даже е намерило място в Оксфордския речник под названието " man flu " (мъжки грип): " Настинка или сходно нищожно неразположение, изпитвано от мъж, за който се счита, че преувеличава тежестта на признаците. "

Д-р Сю, който е професор по фамилна медицина, решил да разбере дали има научни данни , подкрепящи или отхвърлящи съществуването на " мъжкия грип ".

Той счита, че в случай че мъжете са незаслужено упреквани в превземки, това може съществено да им навреди.

За да разбере истината, доктор Сю претърсил наличната научна литература за данни по тази тематика. Повечето от изследванията включвали мишки и при някои от тях било открито, че женските демонстрират по-силни имунни отговори , в сравнение с мъжките.

До същия извод стигнали и учени, които изследвали имунния отговор при кафези , изолирани от здрави хора - мъже и дами, и инфектирани с грипен вирус.

 Снимка 329880

Сред останалите доказателства, че мъжете не се преструват са и следните:
Изследване, извършено в Съединени американски щати и обхващащо интервала 1997-2007 година, демонстрира, че в следствие от грипни положения са умряли повече мъже , в сравнение с жени; Изследване, извършено в Хонг Конг през 2004-2010 година, демонстрира, че рискът от постъпване в болница по време на грипна зараза при мъжете е по-висок; Жените са по-възприемчиви към имунизациите , в сравнение с мъжете; Болните от грип мъже отсъстват по-дълго от работа, в сравнение с дамите.
Д-р Сю счита, че резултатите от изследванията водят до извода, че мъжете имат по-слаба имунна система, което евентуално се дължи на имуносупресорния резултат на тестостерона.

От друга страна, естрогенът подтиква имунната система. Затова мъжете, които имат по-високи равнища на тестостерон, наподобява са по-податливи на вирусни инфекции и ги претърпяват по-тежко.

Според доктора това, което се случва, не е превземка и мощният пол в действителност е по-слаб пред вирусите.

Разбира се, с цел да бъде доказано дали в действителност съществува такова положение като " мъжки грип " и на какво се дължи то, би трябвало да бъдат извършени по-задълбочени проучвания.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР