В началото на лятото се заговори за ремонти - мащабни

...
В началото на лятото се заговори за ремонти - мащабни
Коментари Харесай

София ми е Бейрут

В началото на лятото се заприказва за поправки - огромни и с упоритост за перспективност. И в случай че единият беше с национална значителност, а точно прословутият " ремонт " на кабинета " Борисов 3 ", с който министър председателят опита да резервира стабилността в ръководството с четири министерски оставки и една рокада, то другият засягаше доста по-ограничен кръг от жители, само че още веднъж разбуни духовете и закупи публичен отзив.

На прага на лятото от " Топлофикация София " оповестиха, че поради замяна на магистрален тръбопровод топлоподаването към четири столични квартала - " Студентски град ", " Витоша ", " Малинова котловина " и " Дървеница ", ще бъде прекратено в продължение на два месеца - от 15 юни до 15 август.

Първоначално плануваният период обаче срещна гневна опозиция от страна на живущите в " късметлийските " квартали, които недоумяваха по какъв начин в условия на епидемиологична конюнктура и при непрекъснатите апели за поддържане на висока персонална хигиена и постоянно миене на ръце ще бъдат лишени от топла вода за 60 дни.

Най-активни в своето неодобрение бяха студентите, които заплашиха с митинги и отвоюваха от " Топлофикация " отлагането на ремонта с месец, както и уверението, че срокът за осъществяване на реконструкцията ще бъде скъсен с 20 дни.

С успокоението, че " хубавите неща стават постепенно ", на жителите на кв. " Дървеница " не им остана друго, с изключение на да разчитат, че " Топлофикация София " ще съблюдава обещаните периоди и ще извърши ремонта качествено за трайното разрешаване на казуса с повредите. Впрочем, това е добре познатата поговорка, с която българинът има навика да оправдава и неуредиците в страната, както и да подхранва вярата си, че рано или късно " ремонтите " във властта ще реализиран дълго чакания резултат. С течение на времето обаче тази заблуда угасва, а оптимизмът или минава в хронична примирителност и безразличие, или се преобразява в тлеещо неодобрение, което, сходно на бомба с часовников механизъм, е готово да избухне и при на пръв взор маловажни събития.

Така и с вярата, че " Топлофикация " ще свърши работата си съзнателно и в период, жителите на кв. " Дървеница " философски преглъщаха обстоятелството, че поради ремонтните действия зелени площи в междублоковите пространства се унищожават, разрушават се прясно асфалтирани улици и неотдавна сменени тротоари, до магазина и аптеката се стига единствено с троен скок, а цялостният образ на квартала от ден на ден стартира да припомня на злочестия Бейрут. Изразът "... като Бейрут ", влезнал в езика ни през 80-те години на предишния век след гражданската война там, още веднъж стана настоящ това лято, след опустошителната детонация през август.

След " Топлофикация " Дървеница ми е... като Бейрут.

Дните обаче минаваха, оповестеният краен период наближаваше, а зейналите по улиците ями по нищо не подсказваха, че скоро в домовете на хората още веднъж ще потече топла вода. Очаквано жителите потърсиха сметка за протичащото се от " Топлофикация " и тогава се стартира с оправданията и шикалкавенето, а съответна последна дата на ремонта по този начин и не беше дадена. Предвид приключващото лято и вероятността да посрещнат и есенното захлаждане без топлоподаване, живущите в кв. " Дървеница " се обърнаха към омбудсмана Диана Ковачева и кметът на Следствен отдел към окръжна прокуратура - регион " Студентски " Петко Горанов, допускайки, че топлофикационното сдружение ще даде явен отговор най-малко на тях.

Междувременно с изключение на упованията ремонтните действия да приключат до края на август, бяха попарени и очакванията за качествена замяна на водопровода - редица жители алармираха, че защитните панели за тръбите, свалени по време на ремонта, по този начин и не са били сложени назад при запълването на изкопните ями. Може единствено да гадаем дали това е решение на " Топлофикация ", тъй че периодите да бъдат в допълнение съкратени в опит за потушаване на недоволството на жителите, дали по първичен план е било планувано въпросните панели тихомълком " да изчезнат ", или просто е резултат от липса на ефикасен надзор върху активността на компанията реализатор. Каквато и да е повода обаче, разумният въпрос, който породи измежду хората, е по кое време ще се случи първата повреда и по какъв начин тя ще бъде отстранена при неналичието на тези панели (Впрочем, доста скоро те получиха отговор на опасенията си).

В началото на септември въпреки всичко настъпи дълго чаканият миг за жителите - част от кв. " Дървеница " още веднъж се снабди с топла вода. Най-накрая беше получена и ориентировъчна дата за възобновяване на топлоподаването и в останалите блокове, тъй че към средата на октомври на доктрина всички в " Дървеница " са горди ползватели на това публично богатство. Обликът на квартала като след бомбардировка или детонация обаче освен че не се усъвършенства, само че закупи още по-злощастен тип с началото на първите есенни дъждове и потичането на реки от тиня върху по този начин или другояче неасфалтираните към момента улици. Това докара до митинг, петиции, групови тъжби до омбудсмана, закани с блокади на булеварди. До момента обаче единственото развиване по въпроса е, че по-малко от месец след възобновяване на топлата вода мрачните прогнози на хората се сбъднаха и започнаха да стават повреди, които още веднъж прекъсваха топлоподаването в разнообразни елементи на квартала. И това продължава до момента.

В умозаключение може да обобщим, че битката на жителите на кв. " Дървеница " против недомислиците на " Топлофикация София " от ден на ден се трансформира в огледален облик на антиправителствените митинги - макар че и двете имат ясна цел и продължиха цяло лято в опит тя да бъде реализирана, най-общо казано обстановката е: " Кучетата си лаят, керванът си върви ". Нима обаче и в двата случая разочарованието и неудовлетвореността на хората не са оправдани?

Когато се прави поръчка за огромен ремонт - пък било то на магистрален тръбопровод, държавно управление или цяла страна, най-логичното е да чакаме, че след него дефектите ще бъдат отстранени, успеваемостта ще се увеличи, а рискът от следващи " повреди " ще бъде редуциран до мининум. За страдание обаче такива поправки постоянно се вършат без явен проект и вероятност, с неглижиране на детайлите, икономисване на старания и прекачване на отговорността. Както е видно от протичащото се в кв. " Дървеница " и в страната, резултатът при сходен метод няма по какъв начин да е различен с изключение на разрушени и разкаляни улици или надлежно - политическа неустойчивост и ядосано общество... като в Бейрут.

Може би е извънредно време да се научим да ремонтираме като хората. Иначе ще продължаваме да газим в калта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР