Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тбилиси, Грузия, в

...
Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тбилиси, Грузия, в
Коментари Харесай

Ние ще се борим за нашето бъдеще: Ще продължат ли протестите в Грузия

Д есетки хиляди хора излязоха по улиците на Тбилиси, Грузия, в символ на митинг против признатия във вторник от Народното събрание закон, който критиците назовават " съветски закон за задграничните сътрудници ”. Управляващата партия утвърди закона макар предизвестията на Вашингтон и Брюксел, че сходна стъпка може да заплаши партньорството на Грузия със Запада.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Ани Чхиквадзе в своя репортаж от Грузия.   

Стотици протестиращи, носещи с газови маски и защитни очила, затвориха улици в Тбилиси във вторник, откакто грузинският парламент одобри законопроект за " задграничните сътрудници ". 

" Ние ще се борим за нашето бъдеще. Този закон е в действителност проруски и пречи на пътя ни към Европа. Ще се борим до дъно ", споделя протестиращият Леван Тодрия. 

Законопроектът изисква всички компании, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като сътрудници на непознато въздействие. 

Правителството твърди, че това е належащо, с цел да се предотврати задгранична интервенция, само че критиците го назовават опасност в съветски жанр за задушаване на свободата на словото.  

Повече от месец грузинските протестиращи излизат по улиците в най-масовите манифестации в страната с население 3,7 милиона души.   

" Ако законът продължи да работи, без да се преценява с нормите на Европейски Съюз, и този тип изразителност и обвинявания против Съединени американски щати и други сътрудници продължат, мисля, че връзките ни със Запада са изложени на риск ", споделя помощник-държавният секретар Съединени американски щати Джим О'Брайън. 

През последните няколко дни грузинските управляващи арестуваха десетки протестиращи.   

През годините Тбилиси поддържа стратегическа двоякост, когато става въпрос за външна политика, като работи със Запада, с цел да успокои преобладаващо проевропейско население, само че в това време затопля връзките си с Москва. 

Сега законопроектът е предаден на президента Саломе Зурабишвили, която даде обещание да наложи несъгласие, само че ръководещата партия " Грузинска фантазия " има задоволително болшинство, с цел да го преодолее. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР