В началото на годината Samsung представи многофункционалния робот домакин Bot

...
В началото на годината Samsung представи многофункционалния робот домакин Bot
Коментари Харесай

Роботите настъпват

В началото на годината Samsung показа многофункционалния робот хазаин Bot Handy, а учените от Германия и Швейцария - робот за обятия HuggieBot. Подвизите на роботите в пандемията - помощ за безконтактна доставка, дезифекция на пространствата, грижа за болните, дадоха нов подтик на полемиката за роботизацията на обществото. И това се случва тъкмо в годината, когато думата " робот " навърши 100 година За пръв път тя е използвана от чешкия публицист Карел Чапек в пиесата " Р.У.Р. ", сложена през 1921 година

Самата концепция за робота е доста по-стара. Още от антични времена хората са мечтаели за основаване на изкуствени същества. Този претекст се появява в митологията (античният мит за Пигмалион и Галатея или еврейската легенда за Голем, индивида от глина, както самичък Бог основал Адам), и в класическата литература (Франкенщайн на Мери Кели). Имало е и действителни опити в това отношение. Арабският академик от XII век Ал Джазари конструирал механични музиканти. Леонардо да Винчи е оставил чертежи за машинален рицар. А от XVIII век в Европа се популяризират автоматоните - кукли с програмирани придвижвания. Така че Чапек просто дал универсално наименование на тази наклонност.

Първият робот, получаващ команди извън, е Unimate, показан от " Дженерал Мотърс " през 1961 година От 80-те години, с появяването на евтини и компактни микросхеми, стартира всеобщото автоматизиране на производството. Но индустриалните машини работят по строго избран набор от команди, без никакви признаци за независимо мислене.

 

Реалните роботи нямали нищо общо с мечтаните

 

С превъзмогването на тази бездна се заела кибернетиката. Благодарение на изкуствения разсъдък роботите към този момент могат да разпознават лица, жестове и диалект. Пример в това отношение е създаденият през 2014 година френско-японски робот Pepper, който запомня реакцията на обкръжаващите го, натрупа опит и се самоусъвършенства. Особена компликация е и координацията на придвижванията. Днес роботите на Boston Dynamics демонстрират чудеса в координацията на придвижванията си - Cheetah бяга по-бързо 100 м от Юсеин Болт, Atlas прави салто обратно, SpotMini отваря порти, преодолявайки съпротивлението. Роботите за работа в Космоса - Valkyrie и Robonaut 5, дори са като андроиди - с ръце и крайници. Но множеството роботи, изключително тези за всекидневна приложимост, се придвижват посредством платформи на колела.

Усъвършенстването на изкуствения разсъдък би трябвало да освободи разработчиците от нуждата да програмират всички вероятни обстановки, в които роботът може да попадне. " Роботът към този момент няма потребност от тежък процесор, единствено от мотори и микроплатки, приемащи сигнал. Всички калкулации към този момент са изнесени в облак, само че връзката е проблем. Днес можете да го управлявате посредством WiFi или Bluetooth, а в тези канали може да има разстройства. Така се стига до провали на обществени мероприятия - примерно до момента в който компанията Festo демонстрираше робота си на Ангела Меркел, той излетя и се удари в стената. Тези проблеми ще отпаднат с разпространяването на 5G мрежата, в която има обособен канал за връзка на машините ", изяснява Герман Каплун, създател на фонда TMT Investments.

Смята се, че

 

новата вълна роботизация ще е най-вече в областта на услугите

 

В отчета на университета в Оксфорд The Future of Employment се споделя, че откакто са заместили индивида в тежкия физически труд, в този момент роботите се насочват към усвояването на навиците на личния състав на приблизително равнище - освен в счетоводството, правото и другите действия в офиса, само че и да вземем за пример в обслужването в заведенията, хотелите, летищата... През 2017 година Amazon пусна супермаркет без нито един човек - скенери автоматизирано разпознават покупките и си вземат сумата от сметката на клиента. Но в случай че задачата е да се запази детайлът на интерактивност в обслужването на клиентите, без симпатичните хуманоиди няма да се мине. Например - в случай че роботът ще е асистент в дом за възрастни хора. Такива са роботите Romeo /Франция/, ASIMO /Япония/, RoboThespian /Великобритания/. Има и необикновени хрумвания - Pepper да вземем за пример може да извършва ролята на будистки духовник при японски погребения. За ритуалните услуги компанията провайдър взема единствено 450 вместо нормалните 2200$ за същински духовник.

Огромен е ползата и към роботите в семейството. В края на 2000 година Бил Гейтс разгласява програмна публикация под заглавието " Робот във всеки дом ". А Рей Курцвейл от Гугъл предвижда, че към 2027 година персоналният робот ще стане също толкоз нормална движимост като хладилника или кафеварката. Samsung към този момент показа робота Bot Handy, който 

 

може да сервира на масата, да зарежда пералнята, да налива вино

 

През 2017 година Toyota показва Human Support Robot в помощ на самотни инвалиди - той може да отваря порти и да сервира бутилка с вода към устата на притежателя си. Американският Aeolus може да мие под и да сервира чаши с питиета. Немският TIAGo пък може да отвори хладилника и да занесе бира на притежателя си. Засега обаче всички те не са пуснати на пазара основно поради високата си цена.

" Пералните и миалните направиха гражданска война в домакинската работа, съкращавайки времето за осъществяване на тези интервенции не с 10%, а 10 пъти. Действията, които роботите правят сега, не са толкоз спестяващи - доставянето на бутилка от хладилника е улеснение, само че не ни икономисва кой знае какъв брой време или старания. Персоналните роботи ще имат по-скоро други задания, свързани най-много с прочувствената сфера на индивида. Те ще са нещо като домашни питомци. Ще може ли човек да изпитва усеща към тях? Защо не, откакто някои хора могат да обичат до лудост колите си да вземем за пример ", изяснява Герман Каплун. Освен това за какво ви е обособен робот чистач и обособен робот бавачка? Само място ще заемат. Най-добре е да имате повсеместен - денем да играе с детето, вечер да е отдушник за проблемите на родителите, а през нощта да пере и глади.

Подобни разработки към този момент има. Японската компания Vstone сътвори дребни роботи кукли Sota и CommU, чиято задача е да поддържат диалога. А за да предразположат индивида,

 

те приказват с детски гласове

 

Компаньонът Zenbo е по-голям и е нещо като домакински секретар: забавлява децата, снима, ръководи умните устройства и подава сигнал за паника при потребност. А Honda показа цяла серия битови роботи с необятен диапазон на деяние - от преместване на товари, през домашна работа до " демонстрация на състрадание ".

За да станат най-хубавият другар на индивида обаче, роботите би трябвало да се движат по доста тънка граница. Още в зората на роботизацията се появиха предизвестия, че те не би трябвало да наподобяват по всичко на индивида. През 70-те години японският академик Масакимо Мори вкара термина " злокобната котловина ", който демонстрира, че хората се отнасят към изкуствените същества положитело досега, когато могат еднопосочно да дефинират тяхната природа. Когато разликите сред андроида и индивида станат неуловими,

 

боязън измества симпатията 

 

Със основаването на апарати с кукленски лица се популяризирал японецът Хироси Исигуро. Негово създание са роботите Актроид, Кодомороид, Теленоид и други Но те са по-скоро за проучвателен цели, а не за всеобщо ползване. За разлика от робота София, който претендира за кариера на обществен служащ и чието всеобщо произвеждане ще стартира в напълно скоро време. " Движенията на човешкото лице мъчно могат да се възпроизведат напълно тъкмо, само че в случай че хуманоидът има неестествена гримаса, ние започваме да го възприемаме като зомби. От друга страна, напълно безличният робот също не е забавен. Трябва да се откри оптималната граница на човекоподобието.Неслучайно обичаният робот от " Междузвездни войни " C-3PO е очебийно първичен - благ, неотразим, само че явно играчка. Може би тъкмо по този начин и би трябвало. Механичната еволюция не би трябвало безусловно да е като биологическата ", споделя Герман Каплун.

Повечето разработчици се движат тъкмо в тази посока, като черпят ентусиазъм от известни художествени облици. Любопитното е, че с изключение на анимационни хуманоиди /Pepper, NAO, ASIMO/ се основават и четириноги кучеподобни /Spot, ANYmal, AlienGo/.

Едно е несъмнено - този, който направи най-стилните роботи, ще оглави тази промишленост. Точно както стана с iPhone. Преди него имаше информационни средства със сензорни екрани, които " Епъл " употребява, само че направи неповторимо изтънчено устройство, на което никой не може да устои.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР