В началото на данъчната кампания за тази година е важно

...
В началото на данъчната кампания за тази година е важно
Коментари Харесай

10 начина да си намалите данъците

В началото на данъчната акция за тази година е значимо да разберем по какъв начин можем да понижим дължимите налози. Държавата е планувала редица случаи, при които можем да употребяваме данъчни облекчения. И в случай че за някои от тях всички са чували като данъчните облекчения за деца, то други са малко известни като да вземем за пример за безкасови заплащания и застраховки.

Данъчни облекчения ползватесамо когато нямате подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности към датата на подаване на годишната данъчна декларация. Когато сте употребили в цялостен размер данъчните облекчения за дарения, деца и деца с увреждания през работодателя си по главното трудово правно отношение и сте показали нужните документи пред работодателя, не е нежно да прилагате същите документи още веднъж към годишната данъчна декларация.

Имайте поради, че Национална агенция за приходите връща полагащите ви се средства до един месец след подаване на данъчната декларация.

Има 10 данъчни облекчения, при които приходната организация може да ви върне пари.

Намалена продуктивност

Данъчното облекчение за понижена продуктивност е за лица с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност. То дава опция да намалите данъчната си основа със 7920 лева Данъчното облекчение може да ползвате в това число за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на приключване периода на годност на експертното решение, в което е избрана понижената продуктивност. Данъчното облекчения важи за приходи от трудови правоотношения; друга стопанска активност (т.е. цивилен контракти, свободни специалности и други приходи по извънтрудови правоотношения); наеми и друго възмездно даване за прилагане на права или имущество; приходи от прекачване на права или имущество; и други приходи - лихви, награди и други Получаващите изброените приходи е належащо единствено да имат годно решение от ТЕЛК/НЕЛК, копие от което да приложат към годишната си данъчна декларация или да показват на работодателя си до края на 2022 година, в случай че получават приходи от трудови правни отношения и желаят да употребяват облекчението посредством него, а не посредством подаване на годишна декларация.

Доброволно обезпечаване и обезпечаване

Данъчното облекчение за персонални вноски за непринудено обезпечаване и обезпечаване е в размер до 10% от данъчната основа за импортирани през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване и до 10% от данъчната основа за импортирани през годината персонални вноски за непринудено здравно обезпечаване и вноски за застраховки „ Живот ”.

Какви документи са нужни, с цел да получите данъчни облекчения от застраховка „ Живот “?

В началото на всяка година застрахователното сдружение, в което имате застраховка, издава служебна записка за импортираните през миналата година вноски по застраховката. Тази служебна записка можете да получите и посредством вашия осигурителен брокер, посредством който е подписана застраховка.След това подавате данъчна декларация за приходи (дори да имате единствено един трудов договор), посочвате в нея, че имате подписана застраховка „ Живот “ или здравна застраховка и я подавате дружно със служебната записка в съответното данъчно поделение.

Как се счита данъчното облекчение

Ако взимате единствено заплата, да вземем за пример 2 000 лева месечно по трудов контракт, страната ще ви върне назад 10% от годишната вноска по застраховките.Ако вноската ви (т.нар. застрахователна премия) за годината е 1 000 лева, Национална агенция за приходите ще ви върне100 лева.Ако сумата за застраховки надвишава 10% от брутния ви годишен приход, ще ви се върнат единствено толкоз пари, колкото дават отговор на 10%.

За данъчно облекчение се признава единствено главната вноска по застраховките „ Живот “. Ако има платени спомагателни покрития към нея, сумата за тях не се признава за данъчно облекчение.Важно е да знаете, че за данъчно облекчение могат да се употребяват единствено застраховките „ Живот “ и за здраве, по които сте титуляр и по които вие сте адресат на сумата при приключване на застраховката. Ако сте създали застраховка на някой различен (например, дете, родител или съпруг/а), то тя не може да се употребява за данъчно облекчение.

Осигурителен стаж при пенсиониране

Данъчното облекчение за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране понижава данъчната ви основа с импортираните през годината за ваша сметка осигурителни вноски за закупуване на застрахователен стаж при пенсиониране. Данъчното облекчение може да се употребява от лица, които през годината са внасяли за своя сметка осигурителни вноски по член 9а КСО. Член 9а КСО дава опция избрани категорично посочени интервали, през които не е имало обезпечаване, да се зачитат за застрахователен стаж при пенсиониране (например, за времето на образование на лицата, приключили висше или полувисше образование). В тези случаи лицата внасят по банков път осигурителни вноски напълно за тяхна сметка върху минималния месечен застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, избран със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване.

Например, в случай че през 2022 година сте си купили стаж за пенсия, с импортираните пари може да намалите годишния си облагаем приход. От 1 април предходната година минималният застрахователен приход е 710 лева Вноската за един месец застрахователен стаж е 19,8% от 710 лева, или 140,58 лева Ако сте си купили оптимално позволените 5 години застрахователен стаж, сте платили 8434,80 лева и с тях можете да намалите облагаемия си приход. Така ще намалите налог си за годината с 843,48 лева

Данъчното облекчение за дарения разрешава понижаване на данъчната основа с общо до 65%.

До 5%може да намалите данъчната си основа за дарения за:
здравни или лечебни заведения;социални услуги за резидентна грижа, според Закона за обществените услуги, както и на Агенцията за обществено подкрепяне и на Фонд " Социална протекция " към министъра на труда и обществената политика;детски ясли, детски градини, учебни заведения, висши учебни заведения и академии;бюджетни предприятия, записаните в страната вероизповедания, профилирани предприятия или кооперации на хората с увреждания и Агенцията за хората с увреждания;Българския Червен кръст;културни институти, читалища, както и за задачите на културния, просветителния или научния продан по интернационален контракт, по който Република България е страна;юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния указател на юридическите лица с нестопанска цел за реализиране на общественополезна дейност;фонд „ Енергийна успеваемости и възобновими източници “;комуни за лекуване на наркозависими;детския фонд на Организацията на обединените народи (УНИЦЕФ);идентични или сходни на описаните горе лица, открити в друга страна членка на Европейския съюз или вЕвропейското икономическо пространство.
До 15% - за дарения за културата.

До 50% - за дарения заНационална здравноосигурителна каса - за действия по отношение на лекуването на деца, финансирани с прехвърляния от бюджета на Министерството на здравеопазванетои „ Център за асистирана репродукция ”.

Към годишната данъчна декларация би трябвало да приложите копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, което получава дарението и че предметът на дарението е получен. Когато ползвате облекчение за дарения, направени в интерес на лица в друга страна членка на Европейския съюз или Европейското икономическо пространство, към декларацията прилагате и формален узаконен документ, удостоверяващ статута на получателя на дарението, публикуван или удостоверен от способен орган на съответната непозната страна и неговия превод на български език, осъществен от върл преводач.

Облекчения за ипотека на млади фамилии

Данъчното облекчение за млади фамилии разрешава понижаване на данъчната основа с лихвите, платени по първите 100 000 лв. от ипотечен заем за закупуване на жилище. За да го получите обаче, би трябвало да отговаряте на редица условия:
Договорът за ипотечен заем да е подписан от вас като данъчно задълженото лице и/или от брачен партньор, с който имате подписан цивилен брак;Поне един от двамата съпрузи да не е навършил 35 години към датата на подписване на контракта за ипотечен кредит;Ипотекираното жилище да е само за фамилията ви през данъчната година.
Облекчението не може да се употребява за приходите от стопанска активност като едноличен търговец. За задачата към годишната данъчна декларация би трябвало да приложите редица документ, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени заплащания по първите 100 000 лева от главницата на ипотечния заем, който се издава от банката. Когато през данъчната година и двамата съпрузи са употребили данъчното облекчение за млади фамилии, всяко от лицата дължи частта от налога, съответстваща на размера на употребеното облекчение.

Данъчното облекчение за деца позволяваза 2022г. понижаване на данъчната основа с 6000 лева за едно ненавършило пълноправие дете, 12 000лв. – при две деца и 18000 лева – при три и повече деца. Облекчението се употребява при изискване, че другият родител, надлежно другият приемен родител, непосредствен или родственик, няма да употребява понижението за съответната данъчна година.

Когато размерът на данъчното облекчение е по-голям от сумата на платените от вас налози разликата може да се употребява от другия родител посредством подаване на годишна данъчна декларация.

Важно е да се знае, че облекчението се употребява в това число за годините, в които детето е родено и е навършило пълноправие.

Данъчното облекчение за деца с увреждания разрешава за 2022г. понижаване на данъчната основа с 12 000 лева за развъждане на дете с 50 и с над 50 на 100 степен на увреждане.

Детето, за което ще ползвате данъчното облекчение, би трябвало към 31 декември на данъчната година да е локално лице на страна членка на Европейския съюз или на Европейското икономическо пространство, да не е навършило пълноправие, да не е настанено в дом и да има влезнало в действие решение за увреждане. Облекчението се употребява, в това число за годината, през която са открити типът и степента на увреждане, и за годината на приключване периода на годност на решението.

И тук важи правилото, че в случай че размерът на данъчното облекчение е по-висок от сумата на платените налози от единия родител, то разликата може да се употребява от другия родител.

Безкасови заплащания

В последните години у нас навлязоха от ден на ден безкасовите заплащания. Данъчното облекчение за безкасови заплащания разрешава понижаване на дължимия налог с 1%, само че не повече от 500 лв.. Може да ползвате облекчението, в случай че имате през годината приходи, подлежащи на облагане с налог върху общата годишна данъчна основа и 100% от тези приходи сте получили по банков път. Както и в случай че сте направили безкасови заплащания в размер на 80% или повече от тези приходи. За да получите такова облекчение, не е нужно да прилагате документи към годишната данъчна декларация. Необходимо е само да извършите отметки на съответното място в Приложение № 10 на годишната данъчна декларация.

Облекчението не може да се употребява за приходите от стопанска активност като едноличен търговец.

Данъчно облекчение за ремонт

Данъчното облекчение разрешава да приспаднете от данъчната основа направените през 2021 година заплащания за труд по отношение на усъвършенствания и/или ремонт на един неподвижен жилищен парцел в общ размер до 2000 лева или да ви върнат 200 лв.. Имотът би трябвало да се намира в България, да сте притежател или съсобственик на жилището, както и ремонтът да е осъществен от физически лица или компании, регистрирани у нас или в Европейски Съюз.

Трябва обаче и да визиите документ, доказващ платения труд за ремонта, като наложително е да имате фискален бон, когато е налице обвързване за издаването му, квитанция, банков или различен документ.

Когато недвижимият жилищен парцел е благосъстоятелност на повече от едно физическо лице, облекчението може да се употребява от всеки съсобственик, при изискване че общият размер на облекчението, употребен от всички съсобственици, за парцела не надвишава оптималния размер от 2000 лева

Данъчната акция за оповестяване на приходите от 2022 година стартира през днешния ден, 10 януари. От тази дата започва подаването на декларациите за приходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната организация. Данъчна декларация би трябвало да подадат всички, които имат облагаеми приходи отвън работната заплата. Но по избор декларация може да подадат и хора, които работят единствено на заплата, само че желаят да употребяват някое от 10-те данъчни облекчения, или пък желаят да заявяват необлагаеми приходи (например, от хазарт), с цел да не се чудят в Национална агенция за приходите от кое място имат пари за покупка на скъпи парцели или коли.

От началото на март, след подаването на данни от работодатели и платци на приходи, ще бъде пусната и електронната услуга за достъп до авансово попълнената декларация за приходите, която се подава с личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. В нея автоматизирано ще бъдат вписани данни за получени през 2022 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем за парцели, чиито наематели са юридически лица и други. Хората единствено би трябвало да ревизират дали данните са правилни и да подадат декларацията онлайн. Ако човек има приходи, които не са вписани автоматизирано, да вземем за пример, от наем на парцел, който е даден на жител, а не на компания, би трябвало самичък да попълни данните в декларацията.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР