В началото на април т.г. депутатите шумно се отказаха от

...
В началото на април т.г. депутатите шумно се отказаха от
Коментари Харесай

Депутатите продължават да се „хранят” от безотчетните си пари

В началото на април т.г. депутатите шумно се отхвърлиха от заплати до края на изключителното състояние, с цел да показват, че са солидарни със затруднените в рецесията жители и бизнес. Със същата сякаш благородна цел принудително лишиха от хонорари и стотици чиновници в изпълнителната власт. В същото време обаче премълчават обстоятелството, че тихомълком не престават да взимат безотчетните пари , които страната им обезпечава за разноски, свързани с работата им. Това разкрива изследване на „ Свободна Европа ”.

Съгласно финансовите правила на Народното събрание депутатите имат право да им бъдат покрити спомагателни разноски в размер до две трети от главното им месечно заплащане. Сумата се дава на парламентарните групи (ПГ), които дефинират метода на разпределението на парите, отчитането и контрола. „ Тези средства се употребяват за възнаграждение на сътрудници, съвещания, експертизи, пространства и други действия , свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им региони ”, написа в разпоредбите.

Дали тези пари фактически се харчат за такива потребности, това никой не може да каже. Депутатите би трябвало да регистрират разноските си на своята ПГ, а в случай че нямат такава – да ги афишират на интернет страницата на Народното събрание. Групите обаче в никакъв случай не дават гласност на тези разноски. А нечленуващите в групи пък не ги афишират. Така публичният надзор върху разпределените измежду депутатите средства става просто неосъществим . Затова и през годините целесъобразно за тези пари се наложи определението „ безотчетни ”.

А сумата по никакъв начин не е дребна. По калкулации на „ Свободна Европа ” приказваме за към 679 000 лева Пред медията неназовани депутати от ръководещата ГЕРБ и опозиционната Българска социалистическа партия са удостоверили, че не престават да получават тези средства. И че даже авансово са се договорили безотчетните пари да не бъдат включвани в решението на Народното събрание, с което бяха анулирани заплатите.

И още нещо – информация на „ Сега ” с решението, оповестено в „ Държавен вестник ” сподели, че в него не са включени и други разпореждания от финансовите правила. Става въпрос за текстовете, по силата на които Народното събрание покрива разноските на депутатите при пътуванията им с всеки вероятен публичен превоз, частни автобусни линии, пътувания със аероплан при избрани условия, пътни и квартирни.

НЕХАЙСТВО

Скоро откакто одобриха решението, депутатите осъзнаха, че последствията от него могат да бъдат даже по-големи, в сравнение с въобше са се замисляли. Както се загатна, решението лиши от заплати доста държавни чиновници, защото възнагражденията им по закон са обвързани с депутатските. Управляващите с половин уста се ангажираха да променят решението, тъй че да бъде по-справедливо по отношение на тези, които не са взели участие във взимането му. И до момента обаче не се подхванали нищо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР