В началото на 90-те години на миналия век бивш войник

...
В началото на 90-те години на миналия век бивш войник
Коментари Харесай

Как Божият Рамбо и неговото Камаро помагаха в Босна

В началото на 90-те години на предишния век някогашен боец от датските специфични елементи почувствал предопределение от Бог да отиде в Босна и да даде филантропична помощ на хората по време на войната в Босна. С помощта на американската войска той съумява да извърши тази задача, преминавайки през рискове, с цел да достави помощ на жителите на раздраната от война страна единствено със своята Библия и модифицираното си Камаро.

През 80-те години на предишния век Югославия претърпява огромни промени в своята стопанска система и политика. В началото на 90-те години ужасната икономическа обстановка и недоверието сред етническите групи в страната прераства в тотална война. Държавите от НАТО изпращат войски, с цел да се опитат да запазят мира и да оказват помощ на жителите.

Тогава Хелге Майер се обръща към командващия американската войска в Босна с един самоуверен проект. С помощта на инженерите на американската войска той ще модифицира своя Шевролет Камаро от 1979 година и ще го закара във военната зона, с цел да окаже помощ на жителите там.

 Camero 79 z28

Цялата кола е съблечена, инсталирана е бронята от външната страна и от долната страна на автомобила, начело е закрепено острие, а на колелата са инсталирани гуми, които могат да продължат да действат, даже когато са спукани.

Задното стъкло е свалено и е сменено със стоманена плоча. Колата е боядисана в матово-черно със специфична багра, която всмуква инфрачервената светлина.

Добавени са детектори за телесна топлота и камери за нощно виждане. 5,7-литровият V8 мотор е модифициран на 220 к.с. (в съпоставяне със общоприетите 185 к.с.). Резервоар с азот пък може да усили мощността до 440 к.с., когато Майер в действителност би трябвало да кара бързо. Има и радио за непрекъсната връзка.

Освен това, самият Майер е екипиран с ризница и шлем, които се оказват потребни, когато стрелят по него.

 Aufgeschnittener Piranha-Pneu

Въпреки всичката добавена тежест колата към момента може да форсира до 200 километра в час за 13 секунди. И към момента може да носи 400 кг храна и консумативи.

Бившият член на датския Jægerkorpset (подобно на Delta Force в американската армия; елитни сили за специфични операции) употребява познанията си за пътищата на Босна, своята религия и безстрашна решителност, с цел да извърши всичките си задачи невъоръжен.

Командирът на 21-ви батальон лейтенант Джон С. Ричард написа през 1994 година, че Майер е „ уникален “ и че „ безусловно е човек, който може да извърши задачата с същинска угриженост за участващите. “

Когато не е на работа, колата се укрива доста добре от полицията и армията. През другото време Майер взе участие в доста гонки, само че постоянно съумява да се измъкне с помощта на навременните си реакции, мощния мотор и отличното познаване на задните пътища и способността на колата да бъде невидима за радарите.

Майер към момента има Камарото и към момента го кара, въпреки че в този момент е боядисно в оранжево. Ако можете да четете немски или датски, Майер е написал книга за своите прекарвания, наречена „ Gottes Rambo “ („ Божият Рамбо “).

В един фрагмент от нея той разказва по какъв начин се натъква на семейство в опустошения град Вареш през 1994 година:

Войниците от авиобаза Рейн-Майн в Германия събраха повече от 12 000 $ и купиха облекла, памперси, играчки и медикаменти, които Майер оказа помощ да доближат до хората в Босна.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР