В началото на 2022 година унгарското посолство в Полша е

...
В началото на 2022 година унгарското посолство в Полша е
Коментари Харесай

Мръсен развод: защо си развалиха отношенията Полша и Унгария

В началото на 2022 година унгарското посолство в Полша е получило необикновен пакет. При отварянето му е станало ясно, че в него има не друго, а екскременти - дали скотски или човешки, по този начин и не се е схванало. 

Инцидентът до неотдавна не беше прочут на обществеността. Но унгарския проверяващ портал Direkt36 споделя за него в подробна публикация за връзките сред Полша и Унгария. Пакетът надалеч не е единственият сходен сигнал, получен от посолството на Унгария във Варшава в седмиците след началото на съветската експанзия в Украйна.

Орбан не вижда съветските военни закононарушения

Заради проруските позиции на унгарското държавно управление постройката на дипломатическото посланичество бе нацапана с алена багра през март 2022 година. Седмици по-късно гневни стачкуващи закачиха на оградата на посолството протестни плакати, на които се вижда по какъв начин министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и съветският президент Владимир Путин подвигат наздравици с чаши, цялостни с нефт.

Не единствено обществото, само че и политиците в Полша изпратиха остри сигнали към Унгария. Миналата година Ярослав Качински, ръководител на ръководещата партия " Право и правдивост "  (ПиС), съобщи, че ако Виктор Орбан не вижда  руските военни закононарушения в Украйна, значи има потребност от очен доктор. 

Малко преди нахлуването на Русия в Украйна: Орбан и Путин подвигат наздравица в КремълСнимка: Sputnik via REUTERS

Срив в връзките

Историческите връзки сред Полша и Унгария са дълбоки. Общата история се простира от монархическите връзки през Средновековието, през битките за самостоятелност през 19 век до антикомунистическите митинги през 1956 година в Будапеща и Познан. Но полско-унгарското другарство, което до неотдавна се смяташе за неразрушимо, като че ли върви към своя край. Този бракоразвод наподобява финален. Защото унгарският флирт с Путин евентуално ще остане бодил в очите на Полша дълго време.

Капката, която преля чашата, бяха изявленията на началника на унгарския общоприет щаб Габор Боронди при започване на май. В телевизионно изявление той дефинира нахлуването на Хитлер в Полша като " германско-полска война, почнала като местна война ". Според Боронди " ескалацията "  не е била " овладяна в точния момент посредством кротичък развой ", което след това е довело до експлоадирането на Втората международна война. Изявленията провокираха остри дипломатически реакции от страна на Варшава, а унгарското държавно управление беше насила да се извини. Това беше единствено най-сериозният дипломатически скандал сред двете страни до момента, само че не и единственият.

Будапеща и Варшава гледат в разнообразни направления

" Пътищата на Полша и Унгария се разделиха ", обяви в края на юли 2022 година полският министър председател Матеуш Моравецки в отговор на изявление на Орбан, че " унгарците виждат войната като спор сред два славянски народа, до момента в който поляците виждат себе си като страна в спора ". Оттогава насам множеството форми на съдействие бяха прекратени.

Добро съгласие: полският министър председател Моравецки и украинският президент Зеленски Снимка: Michal Dyjuk/AP/picture alliance

Унгария подписа нови контракти за газови доставки с Москва, Полша пък изцяло се отхвърли от вноса от Русия. Варшава недоволства против внимателното държание на Будапеща във връзка с глобите против Кремъл и забавянето на приемането на Швеция в НАТО. Заявките на унгарското държавно управление, че няма да извърши заповедта за арест на Международния углавен съд против Владимир Путин, в случай че той дойде в Унгария, също бяха посрещнати с неразбиране в Полша.

Качински беше подготвен на доста отстъпки пред Орбан. Но към този момент не.

Години наред Виктор Орбан беше представян като образец за полската десница. След като загуби изборите против Доналд Туск през 2011 година, Качински съобщи: " Дълбоко съм уверен, че един ден ще имаме Будапеща във Варшава ", визирайки поредицата изборни победи на партията на Орбан " Фидес ". След като ПиС пристигна на власт през 2015-а, оста Будапеща-Варшава се трансформира в резистентен съюз против наказателните наказания на Европейския съюз и в напъните за блокиране на общоевропейското решене за мигрантската рецесия. 

ПиС копираха ходовете на Орбан, които му осигуриха политически надзор в страната - в това число запълването на Конституционния съд със свои хора. Качински трансформира публичните медии в рупор на партията си. Дясноконсервативните елити на двете страни се възприемат като пионери на една нелиберална контрареволюция, пледираща за християнска националистическа опция на демократичния и " развален "  Запад. Но лоялността на Орбан към този съюз постоянно е имал своите граници. През 2017 година Полша искаше да предотврати преизбирането на Доналд Туск за ръководител на Европейския съвет. Но всички други държавни водачи, в това число Орбан, го поддържаха. 

Февруари 2018: Качински и Орбан дефилират на карнавала в Дюселдорф, показани като десни диктаториСнимка: Reuters/T. Schmuelgen

Полша и Унгария ще станат още веднъж другари едвам когато Орбан си отиде?

ПиС от дълго време пренебрегват проруските благосклонности на Орбан. През декември 2021 година, когато американските служби предупреждаваха за готвена руска офанзива, Качински провежда среща на дясноконсервативни водачи във Варшава. Сред участниците бяха редица другари на Путин - с изключение на Орбан, французойката Марин льо Пен и испанецът Сантяго Абаскал. 

Началото на съветската война в Украйна два месеца по-късно сложи основите на това, което от днешна позиция можем да назовем неминуем раздор сред Полша и Унгария. Остава да забележим до каква степен двете страни ще продължат да се поддържат взаимно в Европейски Съюз, когато става въпрос за процедурите за господство на закона, които Брюксел заведе против Варшава и Будапеща. Едно обаче е несъмнено: връзките сред двете страни евентуално могат да станат още веднъж в действителност другарски едвам откакто Виктор Орбан и неговият режим отидат в историята.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР