В началото на 2021 г. в рамките на подготовката на

...
В началото на 2021 г. в рамките на подготовката на
Коментари Харесай

БХК в спор с МЗ и НСИ за броя на починалите родилки

В началото на 2021 година в границите на подготовката на Годишния отчет за правата на индивида за 2020 година Българският хелзинкски комитет се натъкна на обезпокоително разминаване в данните, които формалните институции оповестяват по отношение на майчината смъртност през 2019 година и други тревожни трендове по повод гарантирането на човешките и гражданските права на дамата в интервала на бременността и раждането.

66 дами, умряли в интервала на бременността, раждането и 42 дни след него - са открити в отчет на Български хелзинкски комитет за интервала 2010-2020 година Данните се разминават от посоченото в формалната статистика и имат някои ограничавания, които демонстрират, че даже и това може да не е действителното число. Анализът на майчината смъртност, аргументите ѝ и метода на отчитане и надзор е направен от доцент Никола Василев , доктор Румен Велев и доктор Дарина Минева по поръчка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
 Разследват гибелта на родилка и бебето ѝ в болничното заведение в Благоевград
Разследват гибелта на родилка и бебето ѝ в болничното заведение в Благоевград

Жената е умряла при планувано секцио

На база данни, получени по Закона за достъп до социална информация, организацията откри, че НЗОК оповестява 7 случая на майчина гибел, Изпълнителна организация " Медицински контрол " е проверявала 6 такива, а Националният статистически институт е отчел 0 за посочената година .

Комитетът алармира обществено за този проблем и подаде редица сигнали до ангажираните институции - Националния статистически институт (НСИ), Изпълнителната организация " Медицински контрол " и Министерството на здравеопазването.

Въз основа на подадения сигнал още през март Инспекторатът на Национален статистически институт извърши инспекция на данните в смъртните актове на дамите , попадащи в обсега на проблема, и даде отговор, че данните са събрани и регистрирани правилно.
 Млада родилка умря в болничното заведение в Ямбол
Млада родилка умря в болничното заведение в Ямбол

18-годишната жена е била бременна в осмия месец

През април 2021 година тогавашният екип на Министерството на здравеопазването също изследва дали данните са събрани правилно от НЗОК и Национaлния център по публично здраве и разбори, и откакто откри, че не е налична статистическа неточност, изпрати отговор до БХК. Разминаването в данните беше аргументирано с обстоятелството, " че бременна или раждаща жена може да почине вследствие на друго заболяване, което е довело до гибел и в този случай в смъртния акт като причина за гибелта ще бъде разказано другото заболяване ".

Тъй като в МКБ 10 категорично са дефинирани майчина смъртност, късна майчина смъртност и гибел, обвързвана с бременността и посочените дефиниции обгръщат на практика всички аргументи за гибел, зародили по време на бременността, раждането и послеродовия интервал, като се изключи " акцидент и инцидентно зародила причина ", БХК наново изпрати сигнала си до служебния екип на Министерството на здравеопазването през май 2021 година

В разследване на това беше назначена нова инспекция, основана на изследване на данните в смъртните актове на умрелите през 2019 година дами, попадащи в посочената нагоре формулировка. Макар и доста по-детайлна, тази инспекция също целеше да откри коректността на вписването на аргументите за гибел - уместност, която беше доказана още при започване на проблема от инспекцията, осъществена от инспектората на Национален статистически институт.
 Парите за майчинство остават 380 лева
Парите за майчинство остават 380 лева

Обезщетението е за развъждане на дете до 2-годишна възраст

В тази връзка, предоставеният от НЗОК разбор на майчината смъртност за интервала 2010 - 2020 година е първият институционален опит да се даде отговор на най-важните въпроси - какъв брой постоянно в България дамите умират по време на бременност, раждане и послеродов интервал ; какви са аргументите за това и може ли най-малко част от тези аргументи да бъдат предотвратени.

Припомняме, точно високата майчина и кърмаческа смъртност в България са причина за периода на майчинството , в което дамата се грижи за новородената си рожба и получава детски от страната. При разискване в Народното събрание за понижаване на периода на майчинството по време на първия кабинет на ГЕРБ някогашният министър председател Иван Костов се застъпи за опазване периода на майчинството , тъй като страната ни е с висока майчина и детска смъртност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР