В началото на 2021 г. България стана 34-я член на

...
В началото на 2021 г. България стана 34-я член на
Коментари Харесай

България стана 34-ят член на Агенцията за ядрена енергия на ОИСР

В началото на 2021 година България стана 34-я член на Агенцията за нуклеарна сила (NEA) на Организацията за икономическо съдействие (ОИСР) и на нейната Информационна Банка, оповестяват от външното ни министерство.

Присъединяването към Агенцията акцентира разрастващото се съдействие сред България и Организацията за икономическо съдействие. Според генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия участието на България ще обогати работата на NEA в области като нуклеарна сигурност и контролиране, извеждане от употреба на нуклеарни мощности и ръководство на радиоактивни боклуци “.

Генералният шеф на NEA Уилям Д. Магууд приветства присъединението на страната ни към Агенцията с думите: "Много се радваме, че поредна страна от този значим район на света се причисли към нас и се радваме на приноса, който нейните специалисти ще донесат за работата на NEA “.

Използването на нуклеарна сила в нашата страна е стратегически приоритет, който ще продължи да се развива и да способства за възстановяване на енергийната сигурност и понижаване излъчванията на парникови газове.

NEA ще поддържа напъните на България в редица области като построяването на експертен потенциал, създаването и използването на нуклеарни осведомителни данни и симулационни кодове, тематики, свързани с ръководството на радиоактивните боклуци, извеждането от употреба на мощности и развиването на нуклеарната стопанска система.

Членството в NEA е част от националния План за деяние на България за присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване, което е измежду външнополитическите цели на страната ни.

Активното присъединяване на България в работни и профилирани органи, организации и начинания на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е от първостепенно значение за реализиране на тази цел. През 2020 година българските ведомства се причислиха към редица правни принадлежности и се включиха в работата на все по-голям брой работни органи (комитети и работни групи) на Организацията в разнообразни области. Това е акцентът и в новата тригодишна Пътна карта за дейностите на Р България в интервала 2021-2023 година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР