В момента в едното крило на сградата се помещава Регионалният

...
В момента в едното крило на сградата се помещава Регионалният
Коментари Харесай

С конкурс ще се решава какво да има в сградата на Централната минерална баня

В момента в едното крило на постройката се обитава Регионалният исторически музей (РИМ), а другото седи пусто и се употребява за склад на музея.

© Надежда Чипева Общинското дружество " Софпроект " провежда конкурс за най-хубави хрумвания, които да очертаят бъдещето на Централната минерална баня. Условието е концепциите да дават отговор на няколко условия - да се употребява минералната вода, да се включи в концепцията културното завещание, да се съобразят съществуващите функционалности и да се добави ново значение за града.

Целта е на край да отидат три екипа, определени от жури, които за три месеца да разработят концепциите си и да създадат изследвания. В последна сметка обаче няма гаранция, че общината ще се наеме с осъществяването на която и да е от концепциите, защото Столичният общински съвет може да се разпореди със лично решение. Досега разногласията в локалния парламент бяха банята да стане музей или СПА център.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още отсрочване

Въпросните две хрумвания евентуално още веднъж ще се сблъскат. Те излязоха на дневен ред по време на предизборната акция. Тогава кметът Фандъкова разгласи, че ще се допита за бъдещето на банята до жителите посредством електронен референдум. Но този метод, наподобява, се употребява за краткотрайно усмиряване на недоволството вместо за водене на ясна политика.

Губи се и време, което може да е съдбовно за постройката - част от нея е в спешно положение. Настоящият конкурс е добра концепция от позиция на това, че ще даде опция за избор и интензивност на жителите, само че още веднъж има неустановеност от крайния резултат. А и все още членове на журито не са оповестени.

Северното крило на постройката събира прахуляк, а строителните материали за реконструкцията му още стоят там неизползвани.

Фотограф: Надежда Чипева

Какво ще съставлява състезанието

Заданието на " Софпроект ", по което участниците ще се управляват, е оповестено за разискване на страницата на предприятието. " След 9 април ще бъде оповестена отворена покана за присъединяване ", съобщи ръководителят на общинското сдружение Любо Георгиев, който провежда онлайн събитие за представянето на състезанието предишния четвъртък. Кандидатите ще имат шест седмици да подадат своите оферти.

" Целта ни е да получим мощни оферти, осмислени откъм функционалности на постройката, финанси, имидж, целеви групи, изгоди, резистентност. Участниците би трябвало да основат добавена стойност, да отговорят на въпроса по какъв начин ще се ръководи обектът, тъй като това е основна част от триумфа, и по какъв начин ще се образува бюджетът ", изясни Даяна Николова, която е проектант културно завещание към " Софпроект ".

В средата на юни пък ще бъде изработен изборът. На край ще отидат трима претенденти, които да разработят концепциите си, като всеки екип ще разполага с три месеца и ще получи 10 хиляди лева от общината. В края на есента, когато бъдат подготвени, плановете ще бъдат показани обществено.

Общината има право да избере една от тях, като също по този начин може и да комбинира детайли от трите. Съществува и вид да реши, че няма да следва нито една от концепциите.

Гражданите оферират

Главната рецензия на жителите към новия метод на работа беше за това, че общината не може да си свърши сама работата, като събере специалисти и представители на гражданското общество, с които да работи дейно.

От сдружението " Термално-нормално ", което пази тезата банята да се резервира, пък обявиха, че преди всичко би трябвало да се вземе решение какво точно ще има на това място и след това да се създават концепции. Според някои жители пък отделените пари за разработка на концепцията са незадоволителни.

" Ако постъпят доста мнения, че препоръчаната сума от общо 30 хиляди лева е незадоволителна, ще измислим по какъв начин да променим това ", отговори Любо Георгиев.

Андрей Зографски от " Спаси София " пък подсети, че в самия документ " Визия за София ", както и в Стратегията на общината от 2017 година за ръководство на минералните извори е вписано, че северното крило ще е СПА комплекс, и попита за какво в този конкурс се върви против това.
От " Софпроект " дадоха отговор, че точно поради това тези стратегически документи участват в заданието и проектантите би трябвало да ги имат поради.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР