В момента тече подготовката за среща между американския президент Дго

...
В момента тече подготовката за среща между американския президент Дго
Коментари Харесай

Разкриха темите за разговори на срещата Байдън-Путин

В момента тече подготовката за среща сред американския президент Дго Байдън и съветския му сътрудник Владимир Путин, съобщи непрекъснатият представител на Съединени американски щати в конференцията по разоръжаване и специфичен представител по въпросите на Конвенцията за биологични оръжия (BWC) - Робърт Ууд. 

Той разкри и някои от тематиките, по които ще дискутират Байдън и Путин. Те " са се съгласили да проучат опцията да бъде прегледан въпросът за контрола над въоръженията и проблемите на сигурността ".

" Двамата са в развой на подготовка за тези полемики ", добави Ууд по време на конференцията в Женева през днешния ден. 

Същевременно, по време на визитата си в Баку (Азер), съветският министър на въшните работи Сергей Лавров удостовери това изявление, като съобщи, че Москва е предложила на двустранната среща да се разискват контролът над въоръженията и сигурността. Лавров сподели още, че Русия чака отговори от Вашингтон по детайлите за препоръчаната среща.

През февруари Русия и Съединени американски щати публично удължиха договора за надзор на нуклеарните оръжия СТАРТ за още 5 година, като това стана единствено дни преди да изтече срокът му на деяние. СТАРТ е последният останал пакт за надзор на оръжията сред Вашингтон и Москва и ограничава броя на разположените стратегически нуклеарни бойни глави на 1550, на разгърнатите стратегически системи за доставка на 700 и също по този начин планува режим за инспекция.

В средата на април Джо Байдън предложи на Путин да проведат двустранна среща в трета страна, с цел да обсъдят значими въпроси, измежду които военната опасност против Украйна, хакерските атаки в Съединени американски щати, за които се твърди, че са дело на съветски хакери и отношението на Русия към опозиционера Алексей Навални, който излежава присъда в пандиза.

По-късно държавният секретар Антъни Блинкен посочи, че става въпрос за среща в околните седмици. Прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, пък неотдавна означи, че договореност за датата към този момент няма, само че става дума за летните месеци. Миналата седмица Байдън сподели, че се надява срещата да бъде през юни. А изданието Politico, базирайки се на американски държавни чиновници, заяви, че срещата може да е в Чехия, Исландия, Словения или Азербайджан.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР