Проверката на парламента за договора между Булгаргаз и турската компания

...
Проверката на парламента за договора между Булгаргаз и турската компания
Коментари Харесай

Бивш енергиен министър за Боташ: Обвинявам депутатите в лъжа, мога да съдя държавата

" Проверката на Народното събрание за контракта сред " Булгаргаз " и турската компания " Боташ " може да се дефинира като политическо гонене. Парламентът не може да иззема функционалностите на правосъдната власт. Радвам се, че това в Народното събрание завърши и минава към институции, които имат потенциал действително да проверяват какво се случва и цялата тази машинация най-сетне ще види бял свят ". Това сподели Росен Христов - някогашният министър на енергетиката в служебното държавно управление на Гълъб Донев пред NOVA NEWS по отношение на проблема към контракта на " Булгаргаз " с турската компания " Боташ " за потенциал за разтоварване и доставка на полутечен газ.

Според него следствието от Европейската комисия и Европрокуратурата е " цялостна бутафория – Европрокуратата се занимава извънредно и единствено с нарушавания, свързани с усвоявания на евросредства, те нямат компетентност да се занимават с други неща ", изясни някогашният министър. 

" След като е трансферирано към институциите, аз имам право на отговор и в това число да осъждам страната ", сподели някогашният длъжностен министър на енергетиката.

" В отчета на комисията в Народното събрание има главно неистини и операции. Те имат тази информация, която аз имам и доста повече, тъй като аз към този момент не съм настоящ министър. За цялата 2023 година платеният и необработен потенциал с компанията " Боташ " е за 35 милиона евро. Това е в годишния доклад на " Булгаргаз ", сподели още той и добави, че упреква народните представители в неистина.

" По принцип " Булгаргаз " би трябвало да има свръхкапацитет. Но " Боташ " беше избутан от пазара от търговци на съветска газ. " Боташ " не е продал нито една капка газ на българския пазар. " Боташ " няма лиценз, публикуван от КЕВР да търгува на българския пазар и не може да продава на български клиенти. Търговците могат да избутат " Булгаргаз " от пазара, единствено в случай че продават по-евтина газ. По-евтината газ в света е единствено от Русия ", разяснява някогашният длъжностен министър.

" Булгаргаз " приключва годината на дребна оперативна облага, съвсем на нула, само че положителен резултат. След това имаше обезценяване за няколкостотин милиона на газа, който се намира в " Чирен ". От това компанията ще приключи на загуба, а не от обстоятелството, че прави комерсиална активност. Оперативният резултат на " Булгаргаз " приключва на плюс ", изясни той.

" Служебното държавно управление не е сключвало контракт. Другата неистина е, че договорът не е бил утвърден от всички министри. Мине ли договорът през Министерски съвет, няма вид да не е минал през всички министри. За да влезе в Министерския съвет, минава съгласувателна процедура, в случай че някой министър счита, че не го е съгласувал, на съвещание на Министерски съвет би трябвало да каже " стоп ". Министерството на енергетиката изпраща на всички министерства материалите, откакто те са утвърдени влизат в Министерски съвет и там секретарят взема решение дали тази точка да влезе в съвещание. Именно по тази причина се разисква на постоянно съвещание ", сподели още Христов.

" Руският газ минава към Европа по няколко съществени газопровода, в това число Турски поток – частта Турция – Русия. " Балкански поток " е частта, която е в България. Договорът с " Боташ " е тъкмо противоположното. Той е вратата на газ от Европа, Съединени американски щати и други международни производители и затваря вратата към Русия, тъй като през този контракт могат да минават единствено количества, които ние сме купили от някого. България взема решение. Турция не влиза в никакво въздействие какъв газ ще закупим и ще закараме в Турция. Това е отговорност на " Булгаргаз ". Това, че газът, който влиза би трябвало да стане турски, това е техническо фактуриране ", добави някогашният длъжностен министър.

" Президентът и аз като министър осигурихме политическа поддръжка, с цел да може " Боташ " да договаря по контракта. Т.е. на " Боташ " му беше неразрешено да преговаря с който и да е било за достъп до турски терминали, защото те считаха, че това е метод да обезпечат тяхната национална и енергийна сигурност. Ние обяснихме, че бидейки сътрудник на България и Европа и отваряйки врата за неруски газ към Европа, това им носи повече изгоди, в сравнение с рискът при вероятно спиране на техните доставки да им трябват всички терминали, плюс дребното количество, което сме договорили. Това убеди Турция да стартират договаряния, оттова нататък те се водят на комерсиално равнище. " Булгаргаз " с " Боташ " те са търговски сдружения. Политическата и комерсиалната роля са безусловно разграничени при тези договаряния ", добави той.

" Ако видите кой нападна контракта за " Боташ ", незабавно ще разберете, че не става въпрос за съветски газ. Атакуват го " Възраждане ", Българска социалистическа партия. Атакуват го " Продължаваме промяната ", които работят с съветски медиатори. Европейската комисия, в случай че имаше нещо неправилно по този контракт, дали нямаше да се произнесе, в случай че имаше нещо значително неправилно. Аз при всяка среща приканвам да се намеси самостоятелен специалист, интернационален, консултанти, които се занимават цялостен живот с търговия за газ. Как не се откри един същински специалист, да го нападна ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР