В момента се обсъжда идейният проект на общия устройствен план,

...
В момента се обсъжда идейният проект на общия устройствен план,
Коментари Харесай

Еколози: Кое налага урбанизацията при плажа Кара дере?!

В момента се разисква идейният план на общия организационен проект, това е авансово запознаване какви са проектите на общината във връзка с Кара дере и цялата община “, сподели в „ Преди всички “ по БНР Люба Батембергска от Сдружение " Да спасим Кара дере ".

Днес стартира разискването на устройствения проект на община Бяла, включващ и Кара дере – един от дребното неурабанизирани плажове в България. Интересът към това разискване е огромен от страна на гражданските организации, тъй като по тематиката се проведоха поредност от митинги за опазването на редица плажове.

„ Това, което ние виждаме, че е планувана една зона от 100 метра от брега, в която е очакван един тип „ зелен пояс “, само че там са планувани и разнообразни преместваеми обекти, има алтернатива и за създаване на геозащитна стена, тъй като там има и свлачищна зона. Светва ни една голяма алена лампа – това е Алепу, там има и забележка, че всевъзможни действия, които ще се развиват там, ще стават след брегоукрепването. Предвидени са преместваеми обекти, които нормално са заведения. След тези 100 метра е планувана курортната зона. На нас ни прави усещане, че е планувана много сериозна урбанизация - въпросът е какво я постанова? Тъй като в заданието на Министерство на регионалното развитие е минимална урбанизация на Бяла ", сподели още екоактивистката.

" Всички знаем за голямото количество предложение на жилища и здания по морето, а въпреки това в самата Бяла от 2005 година до момента има единствено два огромни капиталови плана, т.е. няма огромно търсене – има ли потребност още от строителство?

От заложеното въпреки всичко не се вижда огромно строителство, само че въпреки всичко са заложени хотели, комплекси, голф-игрища… “, разясни още Люба Батембергска.

Тя чака Бяла да се развива по този начин, че да се употребява уникалността на Кара дере, тъй като там вървят туристи от целия свят, поради достоверната природата, такива места са малко и в Европа.

„ За да се резервира Кара дере, част от туристите са съгласни даже да се откажат от къмпингуването и кемперите или да се заплаща такса за това, да има обособени места за това с предварителна резервация.

За нас това може да е една зона от 2 километра напълно за пешеходен и природосъобразен туризъм. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР