В момента никой не говори за бързо настъпление на украинците,

...
В момента никой не говори за бързо настъпление на украинците,
Коментари Харесай

Може ли Украйна да победи: прогнозите на натовски генерали

В момента никой не приказва за бързо нахлуване на украинците, а специалисти предизвестяват, че самодейността се връща в съветски ръце. Може ли Украйна към момента да завоюва войната? Натовски генерали дават отговор пред Франкфурте Алгемайне цайтунг:

Пред " Икономист " украинският главнокомандващ Валерий Залужний показа своите опасения, че над войната е надвиснала заплахата от " пат " и " позиционна война ", сходно на Първата международна. Президентът Зеленски отхвърли изказванията на Залужний.

Няколко високопоставени генерали от НАТО, а също по този начин политици и дипломати, разясняват възможностите на Украйна да завоюва пред авторитетното немско издание " Франкфуртер Алгемайне Зонтаг Цайтунг " (ФАЗ). Германският вестник напомня, че сега никой не приказва за бърз прогрес на украинската войска. Миналата седмица Федералната разследваща работа на Германия (BND) е срещнала депутатите в Бундестага със своите разбори, а участници в тази среща споделят пред ФАЗ, че са останали с усещането, че ситуацията е " трагично ". Източниците на вестника имат чувството, че салдото на силите " се прекатурва ", а самодейността постепенно минава в съветски ръце.

Патова ли е обстановката в Украйна в действителност?

В НАТО не гледат толкоз тъмно на обстановката. В четвъртък представител на Алианса бе запитан кой е прав - военачалник Залужний или президентът Зеленски. " И двамата ", отговори той. Президентът бил прав, казвайки, че няма " патова обстановка ", тъй като украинската войска въпреки всичко продължава да напредва в някои браншове, въпреки и " минимално ".

От друга страна, военачалник Залужний описвал вярно обстановката " на терена ". Тя в действителност напомняла за Първата международна война и " за жалост " щяла да се задържи по този начин още известно време, написа ФАЗ, базирайки се на източник в НАТО.

Къде сбърка Западът?

Пред немския вестник Бен Ходжис, бивш началник на американските сухопътни войски в Европа, назовава разбора на Залужний " здравомислещ и явен ". Хайнрих Браус, който от 2013 до 2018 година е помощник-генерален секретар на НАТО по отбранителната политика, прави оценка възгледите на Залужний като " впечатляващи ". Пред ФАЗ той споделя, че в случай че патовата обстановка се резервира, тогава Путин може " просто да изчака, до момента в който във Вашингтон републиканците вероятно още веднъж дойдат на власт ". Или пък, до момента в който Западът престане да се интересува, тъй като други спорове, като този в Близкия изток, ангажират всичките му запаси. Според Браус при такова развиване на нещата Русия щяла да получи " цялото време на света ", с цел да събере сили и вероятно още веднъж да мине в нахлуване.

Сред интервюираните от немския вестник специалисти е и Фредерик Кейгън от Американски предприемачески институт, който споделя: " Пробивът не се случи, тъй като украинците са подготвени да водят война по натовската теория, само че нямат нужните за това средства ". С този мироглед е склонен и военачалник Браус, който споделя, че е било " съдбовна неточност " да не се доставят на украинците в точния момент нужните бронирани машини. Според генерала, в случай че те бяха получили по-рано немски танкове " Леопард " и другата техника, руснаците нямаше да съумеят да се окопаят след провалите си през 2022. А в НАТО считат тези окопни позиции на руснаците за " най-силните в историята ".

Ключът е Крим

Генерал Ерхард Бюлер, някогашен началник на Командването на обединените въоръжени сили на НАТО и на КFOR, добавя, че на украинците са им липсвали освен бронирани машини. Според него на тях им трябвали и оръжия за " бойни дейности в дълбочина " - в това число крилати ракети, с които могат да поразят каналите за доставки и командните позиции на руснаците.

Генералите, с които е разговарял създателят на публикацията във ФАЗ Конрад Шулер, напомнят, че таман с такива оръжия украинците към този момент са постигнали доста: изумените кораби и подводници в Черно море, ударената Главна квартира в Крим, отворения път за експорт на украинско зърно през Черно море.

Заради тези триумфи, реализирани с далекобойни оръжия, множеството експерти считат, че Украйна може да излезе от сегашната патова обстановка, написа ФАЗ. Бюлер изяснява пред изданието, че с цел да се наруши логистиката на руснаците, в този момент благодарение на далекобойни оръжия би трябвало да бъде пресечен достъпът до полуостров Крим. Керченският мост можел да бъде изваден от строя, в случай че се ударят носещите стълбове във водата. Когато освен това състояние бъде прекратено снабдяването на съветските окупационни войски в Южна Украйна, Путин щял да разбере, че може да изгуби тези войски, в случай че не ги изтегли. (…) Генерал Ходжис също стига до извода, че Украйна към момента може да победи, а ключът към успеха е Крим, четем още в обширния разбор на немския вестник " Франкфуртер Алгемайне Зонтаг Цайтунг ", възложен от Дойче веле.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР