В момента не стои въпросът със затварянето на София заради

...
В момента не стои въпросът със затварянето на София заради
Коментари Харесай

Фандъкова: Затваряне на София не е на дневен ред

В момента не стои въпросът със затварянето на София поради ковид. Това увери кметът на града Йорданка Фандъкова пред Българска национална телевизия.

" Виждаме, че всеки ден броят на инфектираните се увеличвава, по-важното е, че се усилва броят на приетите в болница. Най-важното е да запазим здравната система и медиците, което изисква дисциплинираност и уважание. В момента ограниченията са съответни и задоволителни, с цел да продължим икономическата активност в града ", изясни кметът.

Тя заяви, че от началото на седмицата е подчертано върху по-строгия надзор за съблюдаване на противоепидемичните ограничения. " От началото на седмицата са тествани над 1600 търговски обекти, издадени са единствено 4 акта за неносене на маски. В градския превоз инспекциите са от ЦГМ и полицията има 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола ", сподели Фандъкова.

За заповедта за носене на маски навън тя разяснява: " Смятам, че заповедта е доста съответна и демонстрира, че ограниченията са допустимо най-леките и става въпрос са носене на маски на октрито единствено когато не може да се обезпечи физическа отдалеченост ".

Фандъкова сподели, че общинските лечебни заведения са в устойчиво положение. Тя напомни, че се приготвя метрото да се движи по-често по време на пиковите часове. 

Кметът разяснява и втората актуализация на бюджета, която през днешния ден ще бъде прегледана в Столичния общински съвет. " Целта е първо да осигурим финансовата непоклатимост на общината, както и да подпомогнем губещите браншове. Безспорно един от тях е превозът. Намаляваме общия бюджет с 18 млн.лв. Подкрепяме с 4 млн. лева транспортния бранш, 1,2 даваме за осветяване и увеличваме бюджета за строителство на детски градини ", изясни Фандъкова и добави, че има подготвеност през ноември да стартира стоителството на три градини в Горна баня, " Кремиковци " и " Възраждане ".

" В момента строим 12 нови здания на детски градини, 3 нови деткси градини ще стартира да се строят през ноември. През 2021 година има подготвеност за старта на 28 градини. Финансово строителството е обезпечено, тази година получихме огромна поддръжка от държавното управление в размер на 65 млн. лева ", разяснява градоначалникът. 

По думите й коронакризата несъмнено се отразявана стопанската система на града. " Тази година най-много се отрази на туризма и на културните, и креативен промишлености. Отчитаме през август спад на туризма в размер на 80% ", сподели кметът. 

За забавянето на разширението на бул. „ Тодор Каблешков “ Фандъкова сподели, че строителството в градски условия е цялостно с провокации. " Аз също се отвращавам постоянно, когато има закъснение на периода, само че въпреки всичко е значимо да се отчетат и всички условия ", съобщи кметът и напомни, че през днешния ден се отваря част от " Каблешков ". Фандъкова разяснява и различен нашумял ремонт - на Западен парк, които по думите се е забавил, поради препроектиране на плана, а към този момент се довършват алеите и се чака реконструкцията да продължи до края на годината. " Тази година реконструирахме парк „ Дружба “, приключва и идващия стадий на Северния парк ", напомни тя. 

Фандъкова сподели, че към този момент е представавена и концепцията за обновяването на част от Борисовата градина, само че тъй че да се резервира историческата част на парка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР