В момента Националният център за информация и документация (НАЦИД) поддържа

...
В момента Националният център за информация и документация (НАЦИД) поддържа
Коментари Харесай

Облекчиха признаването на висше образование в чужбина

В момента Националният център за информация и документи (НАЦИД) поддържа три регистъра: на издадените удостоверения за академично признаване; на обезсилените удостоверения за академично признаване; на отводите за академично признание. Целта им е да дават информация за процедурите за признание на висше обучение, добито в задгранични висши учебни заведения. Проверката на едно лице във всеки един от тези регистри основава ненужна административна тежест , както и риск от пропуски. С построяването на обединен указател се допълват и променят настоящи разпореждания, като се отстраняват някои несъответствия с нормативната уредба в региона на електронното ръководство.

Част от данните ще бъдат обществени, само че достъпът до удостоверенията за признание на висше обучение ще е самостоятелен. Предвижда се подобен да имат и съответни държавни органи или други лица, които по силата на нормативен акт могат да изискват даването на удостоверения, свързани с академичното признание.

Промените ще улеснят български жители, непознати жители и чужденци с предоставена интернационална протекция. Новите разпореждания ще бъдат от употребява и на държавни органи, евентуални работодатели, висши учебни заведения, които имат право да получат достоверна информация за сходството на задгранична тапия с условията на нормативната уредба на Република България. Създаването на единен Регистър ще окаже удобно влияние по повод подготовката на бъдещи потвърдено квалифицирани от висшите учебни заведения в чужбина, участници в пазара на труда, означават от МОН.

Обединеният Регистър за академично признание на висше обучение в чужбина ще влезе в действие през месец юни . Това заяви предишния месец основният секретар на Националния център за информация и документи (НАЦИД) към МОН Вержиния Цанкова.

" В момента облекчаваме работодателите. Вместо да влизат в три обособени регистъра, ще има един единен указател, в който те умерено ще могат ревизират дали едно лице е с приета тапия от чужбина. Това значи, че е акредитирано висшето учебно заведение в чужбина, дипломата е достоверна и той може да работи по специалността, по която сме признали ", изясни тогава тя.

Цанкова сподели, че в последните години се е нараснала работата на НАЦИД по отношение на признаването на дипломи от чужбина.

" Това значи, че жители, които са приключили в чужбина, се завръщат с цел да работят на територията на България, което е доста хубаво. И е доста значимо всеки шеф -държавни институции, банки, български или задгранични компании, когато одобряват на работа лица, приключили в чужбина, да знаят те по каква компетентност могат да работят при тях ", изясни тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР