В момента мнозина в НАТО наблюдават особено внимателно германската политика

...
В момента мнозина в НАТО наблюдават особено внимателно германската политика
Коментари Харесай

Членството на Украйна в НАТО и тежката дума на Германия

В момента мнозина в НАТО следят изключително деликатно немската политика - в подтекста на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, на която се чака да бъдат дадени отговорите за настояването на Украйна да се причисли към Алианса. 

Преди срещата берлинската фондация " Наука и политика " излезе с разбор, наименуван " Трайна сигурност за Украйна ". Той изисква предприемането на съответни стъпки, след осъществяването на които Украйна може да стане член на Алианса.

Как наподобява механизмът

Киев би трябвало да бъде подсилен с " Пакт за сигурност, възобновяване и мир ", се показва в разбора. Пактът би трябвало да съдържа " взаимно укрепващи се ограничения ", които да бъдат съгласувани между другите сътрудници. Т.е. между ЕС, НАТО, членките на Г-7 и тези над 50 страни, които оказват военна поддръжка на Украйна под управлението на Съединени американски щати - основен координатор на доставките на оръжия за Украйна от американската военновъздушна база в Рамщайн, Германия.

" Така Германия влиза в ролята на централна страна - и що се отнася до финансовите запаси и опциите, само че най-много във връзка с политическата тежест ", обяснява пред Дъждовни води Маргарете Клайн, която е една от авторките на разбора.

" Нашата позиция е, че сигурността на Украйна би трябвало да се подсигурява в дълготраен проект. За да се случи това, съгласно нас има само три благоприятни условия: или Русия да бъде разоръжена, което е нереалистично; или Украйна още веднъж да получи нуклеарно оръжие, което никой няма по какъв начин да иска; или Украйна да стане част от НАТО ", изяснява Клайн, ръководителка на изследователската група " Източна Европа и Евразия " във фондацията " Наука и политика ".

Киев упорства за ясна вероятност

" На срещата на върха Украйна чака да получи покана за улеснено присъединяване към Алианса ", сподели в края на юни пред представители на немските медии съветникът на украинския президент Андрий Йермак, който настоя страната му да получи явен сигнал за вероятностите си за НАТО.

Преди срещата на върха на НАТО украинският президент организира редица диалози, в това число в СофияСнимка: Stringer/AA/picture alliance

Това демонстрира какъв брой високи са упованията на украинците към германците. Същевременно Зеленски обиколи няколко европейски страни - България, Чехия, Словакия, Турция, търсейки подпомагане за присъединението на страната му към НАТО. Идеята на Зеленски се поддържа в най-голяма степен от държавните управления на балтийските страни и от Полша.

В разбора си за фондация " Наука и политика " експертката по Източна Европа Клайн написа, че на съветския президент и на Кремъл би трябвало ясно да им бъде показано, че " поддръжката на Запада е трайна ". Надеждите на Москва, че поддръжката за Украйна ще отслабне, няма да се оправдаят, споделя още тя.  " Необходимо е подсилване, интензифициране и дълготрайно финансиране на оръжейните доставки ", показва Клайн, като добавя, че това включва муниции, поддръжка, цялата отбранителна логистика на Украйна и развиването на оръжейната ѝ промишленост. Страната би трябвало да бъде напълно интегрирана в западните военни структури, предлага експертката. 

Ролята на Германия

Маргарете Клайн предвижда, че по този начин Германия би се превърнала в " централна отбранителна и оръжейна нация на Европа през идващите няколко години ". 

Това изказване обаче би могло да провокира комплициране в немските държавни среди - защото напълно наскоро кабинетът в Берлин одобри нов бюджет, съгласно който съвсем всички министри би трябвало да създадат икономии. Единственото изключение е министърът на защитата, само че и той ще би трябвало да постави старания, за да достигне задачата на НАТО за разходване на два % от бюджета за 2024-а година за защита. В известието на военното министерство беше доказано, че през идната година това ще бъде направено.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР