В момента има въведен единен час за всички заведения, но

...
В момента има въведен единен час за всички заведения, но
Коментари Харесай

Ресторантите може да посрещнат нова година

В момента има въведен обединен час за всички заведения, само че продължаваме да следим индикаторите по отношение на заболеваемостта. В случай, че те се подобрят, бихме могли да обсъдим преразглеждането му по време на идните празници. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на Българска национална телевизия.

По думите  й обаче би трябвало прецизно да се следи за събирането на прекомерно огромни групи празнуващи, което е причина за разпространяването на болестта. 

" Надяваме се да спазим традицията и да посрещнем Нова година в среднощ ", разяснява тя, като добави, че не се възнамерява цялостното затваряне на даден курорт както се случи с Банско при започване на пандемията, защото персонално ревизира ски дестинациите в страната и досега всички за въвели наложителните протиепидемични ограничения. 

По отношение на помощта за сектора тя още веднъж съобщи, че схемата 60:40, която беше преобразувана в 80:20 за  туристическия бранш е избавила над 30 000 работни места. Специализираните ограничения за туризма са помощ на туроператори и туристически сътрудници са 10 млн. лева по линия на Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", за която досега са кандидатствали към 840 компании. Представителите на бранша могат да се възползват и от оповестения от държавното управление пакет обществено - стопански ограничения в размер на над 2 млрд, лева Екскурзоводи обаче се жалват, че са останали отвън фокуса на внимание  и готвят митинги.

" Ситуацията при тях е извънредно деликантна, защото множеството са физически лица, а не компании, на които елементарно да се отпуска помощ съгласно европейското законодателство.  Разработили сме 3 разновидности за утвърждение от ръководещия орган на Министерството на стопанската система - той има последната дума, само че средствата към този момент са обезпечени. ", разясни Николова. Средствата се чака да бъдат получени до Нова година като до края на годината по икономическите ограничения ще бъдат усвоени над 400 млн. лева. 

Припомняме, че Министерството на туризма и Съюза на екскурзоводите у нас създадоха над 20 видеа, които демонстрират извънредно красиви, само че непознати забележителности из страната, гледани от над 2 млн. души в Европа и над 1 млн.души на Балканите. 

Във връзка с обособяването на карантинни хотели на територията на България, Николова заключи, че там ще бъдат настанявани само хора без симптоматика, с цел да не се претрупва здравната система. Все още се работи по плановете, само че настаняване от подобен тип  би излязло два пъти по-евтино на страната. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР