В модернистичната, но посивяваща, централа на ЮНЕСКО на елегантния ляв

...
В модернистичната, но посивяваща, централа на ЮНЕСКО на елегантния ляв
Коментари Харесай

Твърде малко пари и твърде много политика - ЮНЕСКО се бори за оцеляване

В модернистичната, само че посивяваща, централа на ЮНЕСКО на елегантния ляв бряг на Сена в Париж не един посланик по коридорите в петък се чудеше дали организацията има бъдеще.

Агенцията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета за отбрана на общото културно завещание на човечеството, избираше в този ден новия си общоприет шеф. Но известието, че Съединени американски щати напущат поради антиизраелска настройка на доста от страните членки значи, че който и да победи (бел.ред. - препоръчаният от Изпълнителния съвет за дефинитивно утвърждение на Общото заседание през ноември е французойката Одри Азуле, която е от марокански и еврейски произход), ще наследи организация в рецесия и големи въпросителни върху бъдещото ѝ финансиране и задача.

" Мисля, че това е пагубно решение ", споделя Даниел Рондьо, някогашен френски представител в ЮНЕСКО. " Това е разлом, който съществено отслабва самата природа на организацията - универсалността ѝ - и самата идея за групови дейности. "

ЮНЕСКО е известна на първо място със листата на предпазени обекти на историческото и културно завещание и естествени забележителности - от островите Галапагос до гробниците в Тимбукту. Повечето действия не провокират разногласия, само че когато се стигне до резолюции, засягащи религиозни места като тези в Ерусалим, всяка дума се слага под лупа за инспекция дали не се демонстрират пристрастия.

За някои от дипломатите решението на Вашингтон да напусне съставлява преломен миг и ускорява натиска над новия общоприет шеф. " Това е най-важният избор. Не може да си позволим още четири такива години ", споделя западен посланик. Той остро подлага на критика ръководството на досегашния общоприет шеф Ирина Бокова, която не е съумяла да убеди страните членки да си заплащат вноските и да спре политизирането в работата на ЮНЕСКО.

Основният проблем е рецесията с финансирането от 2011г. насам, когато ЮНЕСКО гласоподава да даде на Палестинската автономност пълноправно участие като на самостоятелна страна, а Вашингтон отвърна със заледяване на годишната си вноска от към 80 млн. $.

Съединени американски щати и Израел са измежду единствено 14-те страни от 194 членове, дали своят вот срещу палестинското участие. Според Вашингтон един ден би трябвало да има самостоятелна Палестина, само че това ще стане по пътя на договарянията, до момента в който приемането на палестински делегации в интернационалните институции единствено пречи на мирния развой.

 Твърде малко пари и прекалено много политика - ЮНЕСКО се бори за оцеляване
© Reuters

След това Израел постоянно се оплаква от резолюции за културни обекти на Западния бряг и в Ерусалим, като твърди, че те са формирани по този начин, че да понижат или анулират легитимността на еврейската страна. Враговете на Израел споделят, че страната си разрешава това, тъй като употребява американската поддръжка.

Но без американските пари ЮНЕСКО е принудена да редуцира стратегиите си, да спре увеличението на личния състав на сегашните към 2000 души (близо половината от тях - в централата в Париж) и да запълва дефицита с дарения. За 2017г. бюджетът е към 326 млн. $ или съвсем половината на този от 2012г.

" Принудени сме да вършим повече неща с по-малко пари. Твърде доста време прекарахме в опити да се занимаваме с прекомерно доста действия без финансиране ", споделя чиновник на организацията, поискал анонимност. " Трябва по-добре да представяме работата си, само че без средства е мъчно да промениш този облик. "

Задълженията към ЮНЕСКО са съвсем 650 млн. $, от които пропуснатите вноски на Съединени американски щати са близо 542 млн. $, сочат публични данни. На този стадий не е известно дали Вашингтон ще изплати вноските си преди да напусне на 31 декември 2018г. Страни като Япония, Англия и Бразилия още не са внесли своите средства за 2017г., от време на време поради противоречие с политиката на ЮНЕСКО.

 Твърде малко пари и прекалено много политика - ЮНЕСКО се бори за оцеляване
© Reuters

" Факт е, че организацията е знак на солидарността и основаването климат на мир сред страните, само че страните в този момент употребяват вноските си като средство да въздействат върху стратегиите. Това би трябвало да се промени ", споделя посланик от ЮНЕСКО.

Япония, да вземем за пример, заплаши да замрази вноските си след включването в програмата " Паметта на света " на Клането в Нанкин от 1937г. Украйна и Русия спорят за Крим, като Киев упреква Москва, че се пробва да легитимира анексирането на украинския полуостров посредством ЮНЕСКО.

" Който е да застане отпред, би трябвало да се заеме непосредствено с това. Трябва да открият метод да накарат страните да се схванат посредством договаряния по тези въпроси. Но в случай че не могат, тогава генералният шеф би трябвало да е кадърен да каже " не " и да ликвидира такива текстове ", добавя различен посланик от организацията.

За разлика от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където 5 страни имат право на несъгласие, в ЮНЕСКО решенията се взимат с болшинството от гласовете - както в Изпълнителния съвет от 58 страни, по този начин и в Общото заседание на 195 членки. Според Израел даже единствено този принцип основава непрекъснато антиизраелско болшинство, а огромни страни като Съединени американски щати считат, че единественият им глас дава прекомерно дребен надзор над това по какъв начин се изразходват милиони долари от бюджета.

Преди оповестяването на Съединени американски щати, че се отдръпват, бордът на ЮНЕСКО се опитваше да избегне борбата като отсрочи за април 2018г. решенията по израелско-палестински текстове.

Всички претенденти за общоприет шеф обещаваха промяна радикално и опит да се деполитизира институцията. Но даже този избор попадна под сянката на политическите проблеми сред отдалните страни членки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР