„В много случаи се представят като безобразия, учителски реакции, които

...
„В много случаи се представят като безобразия, учителски реакции, които
Коментари Харесай

Юрист: Истинското насилие в училищата е над учителите

„ В доста случаи се показват като безобразия, училищен реакции, които са нормални”, разяснява пред NOVA юристът проф. Атанас Семов последните кавги с тормоз над деца от преподаватели и настояванията на родители за видеонаблюдение в детски градини и учебни заведения. Според него обществото и институциите би трябвало да подхождат към такива случаи, спазвайки презумпцията за непорочност.

В дом за деца с увреждания: Ще ти счупя главата!

Насилието над деца ражда насилници в България

Шамари и „ гнус “ в дом за сираци

„ Истинското принуждение в учебно заведение и детските градини е насилието над учителите. Това, което българският преподавател прави в ситуацията, в което обществото го е сложило, е подвиг”, счита Семов.

„ Ако сложим камери, ще бъдем много сюрпризирани от това, което ще научим за личните си деца, тъй като, би трябвало да си признаем, ние отглеждаме келешчета. Работата на учителите с тях е трагично сложна. Ние разчитаме единствено на учителите да основават жители. Ако се усили бюджетът за обучение, след няколко години може да се понижи бюджетът на МВР”, уточни юристът.

Според него монтирането на камери в образователните заведения ще накара преподавателите да се усещат като нарушители и ще отхвърля младежите от тази специалност. „ Ние изискуем на тези хора голямо самопризнание и признателност и чак след това контрол”.

Не на същото мнение е Мария Маринова, един от участниците в митингите против насилието в детските градини.

Тя разяснява, че насилието над деца е обществена загадка, която актуалните технологии, като смарт телефони и евтини камери, просто разкриват.

„ Аз се тормозя, че от ден на ден привикваме. Вече няколко години излизат тези записи”, уточни Мария Маринова и добави, че доста сигнали са оставени без внимание в виновните институции, като общините и районните инспекторати.

Според нея би трябвало да се разграничат хората, които съзнателно си правят работата с обич и самообладание, и тези, които няма място в системата на образованието и грижите за децата.

Мария Маринова акцентира, че с изключение на повече камери, записите от които би трябвало да се съхраняват като доказателства, са нужни още доста други ограничения.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР