В Министерството на земеделието и храните ще се проведе заседание

...
В Министерството на земеделието и храните ще се проведе заседание
Коментари Харесай

Консултативният съвет по млякото заседава в агроведомството

В Министерството на земеделието и храните ще се организира съвещание на Консултативния съвет по млякото. Поканени за присъединяване са браншови организации по цялата продуктова верига на млякото- прецизират от агроведомството.

Ситуацията при млекопроизводителите е след най-тежките в българското земеделие. Животновъдите от дълго време сигнализират, че им се постанова да продават суровото мляко под себестойност, което води до банкрути и затваряне на ферми, изключително на дребните. На места в страната има фермери, на които с наложи да подаряват млякото на животните си, защото мандрите отхвърлят да го изкупуват даже на цена 50-60 ст. на литър.

Проблемът на млекопроизводителите се усложнява и от евтиния украински импорт на изсъхнало мляко. В последния месец обаче българските млекопреработватели регистрираха сериозен триумф - Европейската комисия утвърди включването на “Българско кисело мляко ” и българско бяло саламурено сирене като предпазено название за генезис от България. На процедура това значи, че единствено артикули, създадени от българско мляко, могат да се назовават по този начин и това ще дава конкурентни преимущества на българските производители.

Днешният съвещателен съвет е вторият, който се привиква по новите правила – да се разискват проблемите от всички участници в продуктовата верига.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР