В Министерството на културата започват анализ на дейността, състава и

...
В Министерството на културата започват анализ на дейността, състава и
Коментари Харесай

Правят анализ на парите и състава на Културните институти в чужбина

В Министерството на културата стартира т разбор на активността, състава и средствата, които разходват Културните институти в чужбина . За тази година са планувани с 3 млн. лева повече за активност и спомагателни 3 млн. лева единствено за планове.

Иначе тази година изтича мандатът на трима шефове на Българските институти в чужбина - Прага, Женева, Будапеща .

С приоритет ще е Институтът него се отпускат 1 млн. лева ., тъй като задачата на страната ни е да се развие българската просвета там. Воден е диалог и се прецизира културна стратегия.

Това са главните изводи на Министерство на културата, което показа разбор за активността, бюджета и календара за 2022 година на Културните институти в чужбина. Анализът показа зам.-министър Юрий Вълковски по време на съвещанието на Комисията по политиките на българите отвън страната.
 Нападнаха офиса на Културен център
Нападнаха офиса на Културен център " Иван Михайлов " в Битоля

Информирани са полицията и българското консулство в Битоля

" Ситуацията не е розова, с разбора може да се реализира смяна, а от страна на управленията има предпочитание да се спомага ", сподели той.

По думите му средствата отиват за заплати и прехрана, а културната активност е " на остатъчен принцип ", което води до огромно разминаване в качеството на това, което се прави . " Има лашкане на министъра на културата сред централизиран надзор и липса на надзор ", безапелационни са от МК.
 Българският културен клуб в Скопие желае европейски дух в честването на Мара Бунева
Българският културен клуб в Скопие желае европейски дух в честването на Мара Бунева

Призовават българо-македонската комисия да построи единно мнение за Бунева

Като проблем Вълковски означи, че да вземем за пример шефовете не могат да избират при командироване на чиновници, а в това време имат цялостната независимост да назначават състава си , да избират културната стратегия и активността си.

Министерство на културата предлага да има Общ живописен съвет , през който да минават предложенията за културна стратегия. Сега тя (програмата за културните събития - б.р.) се изпраща в МК, само че съставлява таблица, за която не може да се вършат забележки , сходно на счетоводна.

Като " каша " зам.-министърът на културата дефинира шефовете сега - едни " способени и дейни ", а други - са отишли на санаториум . Министерство на културата желае да усили бюджета им, да възнамеряват по-дългосрочно, а календарите да се подават от септември идната година .

Искат и нарастване на средствата, както и разбор на приходно-разходния модел. Всеки институт да каже какви са най-малките пера, тази информация сега не е налична, уточни Юрий Вълковски .

Докладът сочи още, че Културните институти са 11, съставът им до четирима души . Някои имат забавен фонд - плочи, дискове, филми. Всички имат библиотеки, като в Скопие сега се уголемява библиотеката .
 Ремонтираме Българския културен дом в Будапеща с 300 хиляди евро
Ремонтираме Българския културен дом в Будапеща с 300 хиляди евро

Домът се е трансформирал в най-важният нравствен и културен център на българската общественост

В умозаключение Комисията разиска дали да не сътвори работна група за проучване на активността на Културните институти, в която да вземат участие МОН и Министерство на младежта и спорта. Въпросът остана отворен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР