В Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, в

...
В Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, в
Коментари Харесай

Дискутираха проблемите и перспективите пред социалното предприемачество у нас на конференция в Лютиброд /снимки/

В Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, в село Лютиброд, община Мездра се организира конференция на тематика „ Как е допустимо обществено дружество в Северозапада. Случаят Патронажна кухня „ Северозапад “. “ Организатор на форума е Фондация „ Северозапад “, която преди една година съумя да построи и да започва Патронажна кухня и трапезария. Чрез тях сега тя обслужва възрастни хора от 12 обитаеми места в общините Мездра и Враца, като им обезпечава всеки работен ден разнообразно тристепенно меню против възнаграждение на минимална такса за услугата.
В полемиката взеха присъединяване заместник-министърът на труда и обществената политика доктор Султанка Петрова, кметът на община Мездра Иван Аспарухов, Елица Баракова - шеф на Фондация „ BCause “, Виктория Блажева - шеф „ Връзки с обществеността и връзки “ в Уникредит Булбанк, Даниел Киряков - управител „ Комуникации “ в Американската комерсиална камара в България, Теодора Демирева - държавен специалист в Дирекция „ Жизнен стандарт, демографско развиване, политики и тактики “ на МТСП, Надя Шабани - шеф на Български център за нестопанско право, Станимира Георгиева - притежател на Шоколадова къща „ Станимира “ и други
„ Социалната и солидарна стопанска система е доста значима, тъй като тя основава работни места и тъй като дава опция да бъдат включени на пазара на труда уязвимите групи - хора с трайни увреждания, дълготрайно безработни, младежи до 29 година, безработни над 55 година, родители, които отглеждат деца с трайни увреждания, лица със взаимозависимост към алкохол или наркотични субстанции и т. н., сподели по време на полемиката министър Петрова. Тя е извънредно значима и тъй като дава опция в дребните обитаеми места, като например Лютиброд, да сътворяваме обществени услуги, да разкриваме работни места и в последна сметка - да запазим хората в тях. “
„ През 2014 година направихме изследване в 10 общини от Северозападния район и избрахме да стартираме активността си в община Мездра, показа Яна Рупева, шеф на Фондация „ Проект Северозапад “. И до ден-днешен не е имало случай, в който да помисля, че сме сбъркали. В Община Мездра ни споделиха: „ Каквото ви би трябвало - ние сме отсреща. Каквото желаете от нас - ние ще го създадем! “ И по този начин работим дружно и до през днешния ден. За което сме безпределно признателни.
Днес, 6 години по-късно, имаме записана локална организация, имаме работеща патронажна кухня, имаме регистриран склад за хранително банкиране, в партньорство с Българска хранителна банка, имаме записана трудотерапевтична работилница, в която работят и създават сувенири лица с интелектуални усложнения - сувенири, които се продават в целия район, в партньорство с Община Мездра и с Врачанската св. митрополия.
Мисля, че постигнахме доста за тия няколко години, сподели в умозаключение Рупева. Ние работим за това да сътворяваме общественост. Надяваме се да сме сложили първото камъче за нейното основаване! “
„ Както и до момента, постоянно може да разчитате на помощ от наша страна, увери кметът на Мездра Иван Аспарухов. За да се преодолеят компликациите в обществената политика, би трябвало доста твърдоглавие. Но би трябвало и доста поддръжка - и от локалната общност, и от общината, и от страната.
Благодаря ви за това, че избрахте нашата община. Социалните предприятия от този вид имат огромно бъдеше. И когато обединим вашите старания с нашите старания в патронажната грижа, мисля, че ще стигнем до най-важното. А то е: да приближим обществените услуги към хората, а не противоположното - да докараме хората в обществените заведения. Това е извънредно значима задача. “
Социалните бизнесмени настояха за повече поддръжка от страна на държавните институции и за по-облекчена регулация от страна на контролните органи. Подкрепиха ги представителите на бизнеса и на неправителствените организации.
„ Социални предприятия като Проект „ Северозапад “ вършат потребни неща за другите и най-много за уязвимите групи от нашето общество, акцентира Даниел Киряков от Американската комерсиална камара в България. Това е място, където могат да покълнат положителни хрумвания и наша отговорност е те да продължат да порастват “.
„ Успешните планове се случват отдолу-нагоре, безапелационна е Виктория Блажева от Уникредит Булбанк. Това са положителните бизнес хрумвания. Вашата бизнес концепция е доста добра. Тя е устойчива, макар изключителната обстановка, в която се намираме “.
„ Заедно можем да намерим по-добрите решения “, уверена е Надя Шабани от Български център за нестопанско право. „ Всичко най-хубаво занапред следва! “, заключи упованията на участниците в полемиката Елица Баракова от Фондация „ BCause “.
Все послания, които кореспондират с задачата на Фондация “Проект Северозапад”: „ Ние работим за това хората от Северозапада да живеят почтено, възрастните да имат своята самостоятелност, а младите - благоприятни условия за развиване. “
Мисия, която екипът на фондацията, малко по малко, сполучливо е трансформирал в общо дело, в идея и за локалната общественост.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР