Снимки, документи и експонатиНа 15 май в Етнографския музей ще

...
Снимки, документи и експонатиНа 15 май в Етнографския музей ще
Коментари Харесай

Представят Стария Бургас в изложба

Снимки, документи и експонати

На 15 май в Етнографския музей ще бъде открита изложбата „ Старият Бургас през погледа на доктор Мелконян “. Тя показва знакови бургаски места, събития, познати и непознати хора от оня сантиментален и в това време динамичен, пъстър и различим град. 

Интересните моменти от тогавашния живот – цитати от ръкописа на доктор Мъгърдич Степан Мелконян „ Бургас – моят роден град. Спомени за времето от 1930 до 1945 година “ са подкрепени със съответните фотоси, документи и експонати от фонда на бургаския музей, от фамилните и персонални архиви на бургазлии, както и предоставени от наследниците на доктор Мелконян.
Изложбата споделя и за самия  Мъгърдич Мелконян – арменец, роден в Бургас през януари 1922 година, обущар, доктор, който в детайли и съзнателно, методично и с обич е описал Бургас в предишното. 

„ Желанието ми е след прочитането да се яви допустимо най-живата картина на действителността... “ – е споделил той.
Днес ни се коства необичайно, само че спомените си д- р Мелконян е редактирал и преписал собственоръчно цели 14 пъти в 14 дебели тетрадки, усърдно изписани, с цел да се знае, да се помни. Два от ръкописите са предоставени от него на Регионалния исторически музей- Бургас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР