В Международния ден на мира засягаме темата за задълбочаващия се

...
В Международния ден на мира засягаме темата за задълбочаващия се
Коментари Харесай

Мохамед Халаф: Проблемът не са бежанците, а кои от тях ще влязат в Европа



В Международния ден на мира засягаме тематиката за задълбочаващия се бежански поток и вероятните сюжети след рецесията в Афганистан.

Темата разяснява в “Нашият ден “ журналистът Мохамед Халаф .

Заплаха ли са бежанците за Европа

Проблемът не е идването на бежанците, а кои от тях ще се опитат да дойдат в Европа. Преди седмица Съединени американски щати оповестиха, че са разкрили 40 бежанци, свързани с разнообразни групи от евакуираните от Афганистан .

Заплахата си остава, тъй като тези групи постоянно ще се пробват да пращат още подготвени хора от техните среди .

Заплахата идва от диаспорите, които сега се намират в Европа. Това са “Мюсюлманските братя “, другите групи, свързани с “Ал Кайда “ , които са воювали в Сирия и Ирак. Част от атентатите, които се случиха последната година, бяха направени тъкмо от хората, върнали се от страните с военни дейности.



Европа

“Европа към този момент е доста друга от това, което беше през 2015 година През тези години се случиха доста премени. Първо, пандемията от ковид, а след това и икономическата рецесия . Влиянието на другите популистки групи , които са срещу бежанците, само че имат огромна тежест в другите парламенти.

Европейските страни към този момент имат опит и знаят по какъв начин да се оправят с бежански талази, идващи от Близкия Изток или Африка. Европа към този момент е обединена в това, че бежанците би трябвало да бъдат близо до техните страни и култури .

Мигрантски напън

Все още не сме виждали огромни групи, напуснали Афганистан, тъй като съвсем всички прилежащи страни са затворили границите .

Единствената страна сега, която е прозорец и път към Турция, е Иран . Те са основали на границата си към два лагера. Тези, които идват от там сега, не са новите бежанци, а хора, които живеят в Иран и се пробват да стигнат до Европа през Турция.

В момента в Турция има към 300-400 хиляди афганистанци , които по-рано са пристигнали там и работят. 

Турция беше доста безапелационна, че не желае да позволява мигранти.



Бежанците като гополитическа карта

Бежанците се трансфораха в една геополитическа карта, с която се притиска Европа от другите страни.

Видяхме по какъв начин Турция разигра тази карта през последните години, а в този момент виждаме Иран. Иран има един спор с Европейски Съюз и Съединени американски щати по отношение на атомна си стратегия, съглашението, което беше напуснато от Съединени американски щати по времето на президента Тръмп .

Сега Иран се пробват да употребяват тази карта, с цел да притиска Европа. Но бежанците нямат различен път с изключение на този през Турция , а Турция няма да го разреши.

Ердоган сега е в доста тежка обстановка, тъй като на територията на Турция има 4 млн. бежанци от Сирия плюс 400-500 хиляди афганистанци, които са от години там. Те доста притискат обществото и то е отрицателно настроено. Това се употребява от другите медии и опозиционни партии в опит да се подкопава властта на Ердоган .

Обвиняват го за сделки сред него и президента Байдън по времето на последната конференция на НАТО.

Чуйте Мохамед Халаф в звуковия файл. 

Снимки: БНР, Reuters, БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР