В Международния ден на жената британска агенция за дигитален маркетинг, Reboot

...
В Международния ден на жената британска агенция за дигитален маркетинг, Reboot
Коментари Харесай

България: най-добрата държава в Европа за работа на жени

В Международния ден на дамата английска организация за цифров маркетинг, Reboot Online,   публикува класация, отдадена на това кои страни в Европа оферират най-хубавите условия за работа на дамите.

За правенето на класацията от компанията са провели собствено изследване. Оценявайки редица фактори, които способстват за триумфите на дамите на работното място, от Reboot Online са създали собствен показател, с цел да дефинират кои страни в Европа дават най-хубави професионални благоприятни условия на дамите.

Основните критерии са: стопански благоприятни условия, дами на управителни позиции и условия за отпуск по майчинство. Всеки от тези фактори носи по 100 точки, като оптималният брой точки, който една страна може да получи, е 300. Методологията включва данни от разнообразни отчети на европейски институции, като Европейския институт за тъждество сред половете. 

Резултатите демонстрират, че България е най-хубавата страна за работа за дами в Европа с общо 236.6 точки от вероятни 300.

Не е изненадващо, че българските дами процъфтяват на работното място, защото България има едни от най-хубавите условия за отпуск по майчинство, означават от Reboot.

Страната разрешава на майките да вземат най-малко 58.6 седмици отмора (410 дни) – това е най-дългият най-малък период за отпуск по майчинство, като през това време те получават 90% от цялостната си заплата. В резултат на това страната получава оптималния брой от 100 точки по този индикатор.

За страдание, не се регистрира фактът, че майчинството е 90% от заплатата единствено за първата година, по-късно е с размера на минималната заплата, а тя у нас е доста по-ниска, в сравнение с в множеството европейски страни. 



България се подрежда на трето място по индикатора " дами на управителни позиции " с 90 точки. Първото място тук е за Норвегия. Според разбора на Reboot 22.1% от дамите в страната заемат управителни функции, което е четвъртият най-голям % всред всички страни в изследването.

Губим точки обаче по третия индикатор – " стопански благоприятни условия ". По този аршин България се нарежда в средата на класирането (46.6 точки), което се дължи най-вече на това, че получава резултат от 0.727 в Глобалния показател за тъждество сред половете за 2020 г. 

Второто място в класацията е за Хърватия, която получава 229.8 точки.

Страната е на втора позиция след България по отношение на изискванията по отношение на майчинството (96.6 от 100 точки). Тя се оправя добре с равнопоставеността сред половете във връзка с заплащането, защото получава втория най-голям резултат в категорията Икономически възможности (96.6 от 100), където е изпреварена единствено от Италия, която има впечатляващите 100 точки. Хърватия обаче има да наваксва в категорията " дами на лидерски позиции ", където покрива едва 36.6 точки.

Челната тройка се оформя от Естония с 220 точки. Норвегия и Словакия си поделят четвъртото място с по 209.9 точки, до момента в който петата позиция е за Нидерландия с 206.6 точки. Това са и единствените шест страни с резултат от над 200 точки. Следват Словения, Румъния, Италия, Латвия и Швеция. На последните места в класацията на Reboot са Турция (39.9 точки), Португалия (69.9 точки) и Австрия (73.2 точки). 

Cпopeд пpoyчвaнeтo тypcĸитe жeни ca изпpaвeни пpeд диcĸpиминaция, щo ce oтнacя дo лидepcтвoтo и мaйчинcтвoтo, така ĸaтo caмo 7.15% oт тяx зaeмaт pъĸoвoдни длъжнocти. Cъщo тaĸa пoлyчaвaт 66% oт пълнaтa cи зaплaтa, дoĸaтo ca в oтпycĸ пo мaйчинcтвo зa 16 ceдмици (112 дни). B peзyлтaт нa тoвa Typция пoлyчaвa 13.3 тoчĸи зa лидepcтвo и 20 тoчĸи зa индeĸca зa мaйчинcтвo.

 
България е измежду страните в Европейски Съюз с най-вече дами мениджъри
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР