В малкото телевизионно студио на едно парижко училище по журналистика

...
В малкото телевизионно студио на едно парижко училище по журналистика
Коментари Харесай

Руската телевизия Дожд ще се бори активно с кремълската пропаганда

В дребното телевизионно студио на едно парижко учебно заведение по публицистика съветският публицист Денис Катаев приготвя вечерните си вести . Той е част от личния състав на съветската телевизия " Дожд " , която бе блокирана в Русия и стартира да излъчва от чужбина.

За него това място е краткотрайно. В началото на септември занятията стартират още веднъж и Денис Катаев ще го отстъпи на студентите. За да продължи работата си - по думите му, " да се бори с държавната агитация в Русия " , той ще би трябвало да откри друго студио. Във френската столица това си е същинско предизвикателство.

" Аз съм оптимист ", декларира обаче трийсетгодишният мъж, на чието съвсем момчешко лице се мъдрят кръгли очила: " Имаме доста проблеми, само че сега ги решаваме ".

И прибавя шеговито: " Девизът на " Дожд " беше " Оптимистичен канал ", до момента в който на екрана зад него минава надпис с розови букви " Тук и в този момент " - названието на предаването, в което взе участие.

" Дождь " ( " Дъжд " ) бе измежду дребното самостоятелни медии в Русия и една от дребното, които разстройваха риториката на Кремъл за войната в Украйна.

На 3 март, седмица след нахлуването, малкия екран реши да замрази работата си, откакто регулаторът на съветските електронни медии осъди критичността ѝ при отразяване на спора.

Също като " Дожд " всекидневникът " Новая газета " и радио " Ехото на Москва ", други стожери на свободната информация, стопираха активността си на съветска територия.

Москва одобри закони, които санкционират разпространението на " лъжлива информация " за нейната войска с до 15 години затвор. Това обвиняване към този момент бе повдигнато против редица опозиционери и публицисти, осъдили експанзията в Украйна.

50 000 клиенти

Същевременно в Русия бяха блокирани уеб страниците на десетки самостоятелни медии, в това число на " Дожд ". Мнозина публицисти взеха решение да изоставен страната, с цел да избегнат гонене.

В този проект напъните на Денис Катаев са " образец за студентите ", твърди Стефани Льобрен, директорка на Центъра за образование на публицисти - учебното заведение, подслонило краткотрайно руснака.

" Наш дълг е да покажем по какъв начин публицистите от " Дожд " са решили в тези условия да спасят своята медия ", декларира тя.

На 18 юли малкия екран афишира, че стартира да излъчва още веднъж - през " ЮТюб ". Нейните шейсет публицисти, основани в Рига, Тбилиси, Амстердам и Париж, предават оттова.

" Да работиш в други страни е мъчно, естествено. Трябва да търсиш камери, студиа, а също да си набавяш визи, каквито през днешния ден е много мъчително да получи един съветски жител ", изяснява от Латвия основният редактор Тихон Дзядко.

Той обаче също поддържа висок дух. " Милиони руснаци желаят да получават самостоятелна информация. Готови са да заплащат за нея и ще продължат да ни поддържат ", твърди журналистът, прекомерно запазен по отношение на анкетите, съгласно които хората в Русия всеобщо утвърждават " специфичната интервенция " в Украйна.

Близо 50 000 руснаци поддържат платения си абонамент за уеб страницата на " Дожд " - Дзядко се надява той скоро да възобнови работа, с цел да може феновете, разполагащи с VPN, да го наблюдават от Русия.

Техните вноски, съчетани с финансова и материална помощ от разнообразни сътрудници (телевизии от Латвия, Грузия и Нидерландия дават сега студиа на " Дожд ", бел. на АФП), дават на съветската медия опция да се възвърне.

Да продължиш

" Чудесна вест ", само че тя " не трябва да се трансформира в дървото, поради което не виждаш гората ", означи Полин Адес-Мевел, говорителка на Неправителствени организации " Репортери без граници ".

Телевизията, въпреки и налична единствено онлайн, " ще продължи да живее под непрестанния напън на нова възбрана за лъчение - като всички самостоятелни медии, които Кремъл яростно се мъчи да заглуши ", предвижда тя.

Още преди да стартира войната " Дожд " бе оповестена от съветското държавно управление за " задграничен сътрудник " - статут, мощно неприветлив от нея източниците и рекламодателите, а това прекомерно затруднява работата на публицистите.

Предаванията ѝ към този момент могат да бъдат гледани единствено онлайн, само че това не я пази от репресиите на Кремъл. " Те могат да блокират " ЮТюб ", могат да блокират и интернет. Не бива обаче да мислим за това. На първо място би трябвало да работим ", обобщи Тихон Дзядко с неналожителен звук.

" Войната в Украйна - за мен това е краят на Русия, краят на нашите очаквания ", споделя Денис Катаев, чийто избор да напусне страната си и да продължи работа другаде е изработен " по съвест ".

" Част от популацията е срещу режима на Путин, срещу войната ", отбелязва той и напомня 25-те милиона интернет консуматори, гледали " Дожд " през първите дни на бойните дейности. Заради тези хора " би трябвало да продължим ", заключава журналистът.

Източник: Българска телеграфна агенция / Амира Махфуди и Жорис Фиорити, Франс прес
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР