В магазините има много различни видове луканка, но най-вкусна си

...
В магазините има много различни видове луканка, но най-вкусна си
Коментари Харесай

Да си направим домашна луканка

В магазините има доста разнообразни типове луканка, само че най-вкусна си остава домашната луканка, приготвена у дома от прясно месо. Сами можете да извършите луканка, с която да черпите родственици и посетители и да станете известни като същински майстори на този обичаен български деликатес.

Не е мъчно да се направи същинска домашна луканка, само че би трябвало да се запасите с огромна доза самообладание, тъй като тя не се получава за един ден.

Необходими артикули: 4 кг телешко месо, 4 кг свинско месо, 200 грама сол, 1 супена лъжица черен пипер, 1 щипка захар, 2 скилидки чесън, нарязани на доста ситно, 10 мл ракия, 1 супена лъжица кимион.

Начин на подготвяне: Месото се нарязва на ситно или се смила. Нарязаното на ситно месо е за предпочитане пред смляното, само че в случай че нямате задоволително самообладание да го режете на напълно фини парченца, напряко го смелете с машинката за месо.

Месото се посолява щедро и се оставя в гевгир за през нощта. Овкусява се с подправки, които авансово са били смесени, по-късно се омесва добре и се оставя за 36 часа да престои на студено.

 Луканка

Омесва се още веднъж и се оставя за цяла нощ на студено. Така приготвеното месо се натъпква добре в авансово почистени вътрешности.

След като се изпълнят, червата се връзват крепко от двете страни с пълен конец и се пробиват на няколко места с доста тънка игличка. Това се прави, с цел да се изкара непотребният въздух от луканката.

Напълнените с месо вътрешности се оставят да починат на студено за една нощ. На сутринта се закачат на студено място, което не е влажно. След четири дни се смъкват и откакто престоят върху масата към час, се разточват напълно леко, като се притискат от горната страна.

Това се прави, с цел да получи луканката присъщата си форма. След като луканката се разточи, се обръща и процедурата се повтаря и за другата страна на бъдещия деликатес.

Тази процедура се прави през ден в продължение на две седмици. После луканките се закачат да съхнат на хладно и проветриво място, най-добре е това да стане на въздух.

През нощта обаче би трябвало да се прибират, с цел да не се овлажнят от дъжд или сняг. След към 40 дни домашната луканка към този момент е подготвена за нарязване на тънки късчета и сервиране.

Има огромно многообразие от предписания за луканка, които се приготвили за вас в тази сбирка за домашно приготвена луканка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР