В листовката на новата ваксина на Астра Зенека пише, че

...
В листовката на новата ваксина на Астра Зенека пише, че
Коментари Харесай

Какво съдържа ваксината на Астра Зенека

В листовката на новата ваксина на Астра Зенека написа, че множеството нежелани реакции са леки до умерени по тежест и нормално отзвучават в границите на няколко дни след имунизацията. Освен това В съпоставяне с първата доза нежеланите реакции,съобщени след втората доза, са по-леки и се оповестяват по-рядко.

Реактогенността от имунизацията нормално е била по-лека и се оповестява по-рядко при възрастни в по-напреднала възраст – над 65 години.

Един флакон от имунизацията 8 или 10дози по 0,5 ml на флакон. Курсът на ваксинaция се състои от две обособени дози по 0,5 ml всяка. Втората доза би трябвало да се приложи сред 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата. В листовката написа, че общата сигурност на имунизацията се основава на промеждутъчен разбор на сборни данни от четири клинични изпитвания, извършени в Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка. По време на разбора са взели участие 23 745 души на възраст над 10 години.

Най-често съобщаваните нежелани реакции са сензитивност на мястото на инжектиране – 63,7%. Болка на мястот на инжектиране усещат 54,2 %. 53,1 на 100 от участниците усещат отмалялост, а 52,6% имат главоболие. По дребен е делът на тези с неразположение – 44,2 и с миалгия – 44%.

Пирексия(включва чувство за нараснала температура имат 33,6% и нараснала температура над 38°C – 7,9%. При 31,9 има настинка, артралгия при 26,4% и гадене 21,9%.

Посочва се и че лицата може да не са изцяло предпазени до 15-ия ден след приложение на втората доза.

Ваксинацията би трябвало да се отсрочи при съществуването на остро тежко фебрилно заболяване или остра зараза. Наличието на лека зараза и/или едва нараснала температура обаче не би трябвало да я забавя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР