В летописите на най-страхотните родителски моменти мигът, в който детето

...
В летописите на най-страхотните родителски моменти мигът, в който детето
Коментари Харесай

Щом децата четат лесни книги, почнете и с по-сериозните

В летописите на най-страхотните наставнически моменти мигът, в който детето се настани на дивана с първата си обичана брошура, е страховит. Овладели са разбирането на думите, звуците, могат да наблюдават елементарен сюжет. Време е да се отпуснете и да наблюдавате по какъв начин литературата ги гълтам, нали?!

Не.

Авторът на „ Да обучаваш като първенец ” и съавтор на „ Преосмисляне на четенето ” Дъг Лемов твърди, че таман това е моментът, в който би трябвало да им се чете повече и то по-сложни текстове над тяхното читателско равнище. Ето какво написа той:

„ Да, насърчавайте децата си да упражняват четенето и разбирането с налични текстове. Но също разбете, че когато им се чете от книги, които са доста по-сложни отколкоот те сами могат да си четат, ги приготвя за главната задача: разбирането на сложни хрумвания и комплицирани текстове. ”

Има доста изгоди от четенето на по-трудни книги на децата, споделя той. Някои от тях са явни като въвеждането на пое-сложен речник. Някои – не чак толкоз, като даването на по-объркващи фрази и по-заплетени сюжетни линии, което ги приготвя за момента, когато ще се срещнат с тях по-нататък по пътя си.

В книгите има думи, които не употребяваме в всекидневието си. Лемов чете на своя второкласник „ Островът на сините делфини ” – текст, подобаващ за шести клас, и в него откриват думите „ сполетявам ”, „ просветвам ”, „ препускам ”, „ разпореждам ”. Повечето от нас не приказват по този начин, по тази причина единственият метод да научиш сходни думи е като ги четеш или като ти ги четат.

Освен това сложните книги имат комплициран синтаксис или по-заплетени фрази. Той е разкрил, че децата не схващат даден откъс, когато ги препъва някое по-сложно изречение. Ето какъв образец дава: „ Спусна се, с цел да помогне, единствено с цел да разбере, че мускулите и сухожилията ѝ няма да се подчинят. ” Смисълът на фрагмента е, че тя не оказва помощ. Но е елементарно да се объркаш и да схванеш тъкмо противоположното.

„ Четенето на глас на по-сложен синтаксис построява увлечение към различен тип речник. Наречете го речника на синтаксиса ”, написа Лемов в Tes, английски конгрес за преподаватели.

Пълния текст прочетете на страницата на Новите родители.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР